У заяві саміту "Східного партнерства" не буде ні натяку на шанси вступу України в ЄС - EUObserver

12 жовтня 17:57

Цьогорічний текст підсумкової заяви буде ще більш холодним до ідеї розширення союзу.

 

Підсумкова заява саміту "Східного партнерства", який пройде в листопаді, не буде містити навіть натяку на те, що Євросоюз може колись розширитися на схід.

Про це пише EUObserver, журналісти якого ознайомилися з проектом заяви. В документі країни ЄС збираються "підтвердити суверенне право кожного партнера обирати рівень амбіцій і цілей, до яких він прагне у відносинах з Євросоюзом". Жодного слова про вірогідність перспективи приєднання до організації в документі, текст якого був затверджений сьогодні у Брюсселі, немає.

Видання зауважує, що в такому формулюванні цьогорічна заява саміту "Східного партнерства" буде ще більш холодною до ідеї розширення ЄС, ніж попередня. Адже в попередньому документі країни-учасниці "визнавали європейські прагнення" України, Грузії і Молдови.

Нещодавно видання The Economist писало, що Україні не варто чекати швидкий вступ в ЄС, так само як і іншим країнам "Східного партнерства". Єдине на що країни-партнери можуть сподіватися, це що східний європейський кордон лишиться досить розмитим і надалі. І можливо одного дня він закріпиться, включивши їх в ЄС.

Раніше колишній прем'єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс говорив, що Євросоюз поки не може запропонувати Україні перспективу членства. За його словами, Європейський Союз має проблеми через Brexit та біженців, у зв'язку з чим перспектива членства інших країн в об'єднанні поки не актуальна.