У ВМС України розповіли, коли отримають американські патрульні катери

03 квiтня 09:07

США безкоштовно передадуть Україні два катери типу "Айленд".

 

Командування Військово-морських сил ЗС України завершує опрацювання контракту на отримання двох патрульних катерів типу "Айленд" від уряду США, повідомляє прес-служба відомства.

"Катери ми отримуємо безкоштовно, але їх транспортування, підготовка екіпажів, та інші супутні витрати здійснюються за рахунок держави. Це перший випадок подібної допомоги від іншої країни за відповідну оплату, тому на законодавчому рівні були певні складнощі щодо її реалізації в рамках чинного законодавства, але наразі такий шлях вже визначено, його буде реалізовано в рамках чинної угоди між урядом України та Сполучених Штатів Америки" - розповів командувач Військово-морських сил ЗС України Ігор Воронченко.

Міноборони вже повідомило американську сторону про готовність отримати патрульні катери на запропонованих умовах. Наразі очікується повідомлення від Сполучених Штатів Америки щодо термінів проведення заключної конференції з опрацювання основних умов контракту, під час якої планується визначити остаточну вартість супутніх витрат, пов'язаних з передачею катерів, та терміни виконання робіт.

Після підписання контракту розпочнеться безпосередній процес передачі катерів, який, зокрема, передбачає підготовку особового складу, який буде проходити службу на патрульних катерах типу "Айленд".

Додамо, що три аналогічні катери в 2015 році отримав Пакистан, а роком пізніше – Грузія. Катери цього типу будувалися наприкінці 80-х – початку 90-х для берегової охорони США. Вони обладнані радіолокаційною станцією, моторним човном, автоматичною артилерійською установкою та двома кулеметами. США відмовляються від катерів типу "Айленд" на користь більш нових тієї ж суднобудівної компанії.

Як повідомлялося, 23 березня президент США Дональд Трамп підписав закон про федеральний бюджет на 2018 фінансовий рік.

Напередодні проект федерального бюджету схвалив Конгрес. Закон передбачає збільшення витрат до 1,3 трильйона доларів.

Оборонні витрати в новому бюджеті сяшнули 700 мільярдів доларів, що на 80 мільярдів більше, ніж у минулому році. Це стало найбільшим зростанням витрат на оборону за останні 15 років.

Закон передбачає надання Україні 620 мільйонів доларів допомоги, в тому числі 200 мільйонів на модернізацію сектору національної безпеки та оборони.