У ВМС підтверджують повернення Україні захоплених Росією кораблів

18 листопада 13:54

Звільнені з російського полону кораблі прямують в напрямку материка.

 

Росія передала Україні броньовані артилерійські катери та рейдовий буксир, захоплені поблизу Керченської протоки у листопаді 2018 року. Передачу військових кораблів підтвердили у пресслужбі Військово-морських сил ЗСУ.

"Сьогодні, 18 листопада в акваторії Чорного моря розпочато процес щодо повернення українських катерів "Нікополь", "Бердянськ" та буксиру "Яни Капу", - йдеться у повідомленні.

Зараз звільнені з російського полону кораблі прямують в напрямку материкової України.

"Наразі українські буксири "Тітан", "Гайдамаки" та пошуково-рятувальне судно "Сапфір" разом з катерами та буксиром розпочали рух в напрямку материкової України", - додається у повідомленні.

Раніше Росія погодилася повернути Україні катери і рейдовий буксир, але без документів і наявного на кораблях озброєння. Напередодні кораблі вивели з акваторії окупованої Керчі та в супроводі російських прикордонників відбуксирували через Керченську протоку для передачі.

Перед виведенням кораблів з Керчі російські окупанти проводили на них ремонтні роботи, зокрема, ліквідували пробоїну на борту катера "Бердянськ", отриману під час атаки росіян в листопаді 2018 року.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року російські спецпризначенці атакували та захопили два катери та рейдовий буксир ВМС України, які прямували з Одеси до Маріуполя. Внаслідок атаки поранення отримали троє моряків, у полон потрапили 24 українських військовослужбовця.

Атака в районі Керченської протоки стала першою відкритою агресією РФ проти України з 2014 року. Росія відмовилася визнати захоплених моряків військовополоненими, слідчі ФСБ фабрикували проти них справу за "порушення кордону". 25 травня Міжнародний трибунал ООН з морського права ухвалив рішення, яким зобов'язав РФ негайно звільнити моряків і повернути кораблі ВМСУ.

У червні Росія відзвітувала трибуналу про виконання вимоги, однак українців утримували у СІЗО "Лефортове" (Москва) до 7 вересня. Саме тоді відбувся обмін утримуваними особами між Україною та РФ, у результаті якого 24 моряки і повернулися додому.