У ВККС засумнівалися в обґрунтованості рішення суду про відсторонення Козьякова

16 травня 00:49

У Комісії є документи, що підтверджують право Козьякова очолювати ВККС.

 

Вища кваліфікаційна комісія суддів України наполягає, що Окружний адміністративний суд не мав підстави для відсторонення Сергія Козьякова з посади голови ВККС. Свою позицію Комісія підтверджує пакетом документів.

У заяві, поширеній прес-службою ВККС в середу, 15 травня, говориться, що Окружний адмінсуд винес рішення стосновно Козьякова і його заступника Станіслава Щотки на підставі того, що встановлені законом терміни їх перебування на посадах минули.

У той же час, у ВККС є документи, які, на думку Комісії, доводять безпідставність рішення суду. Зокрема, йдеться про рішення того ж Окружного адмінсуду Києва від 25 березня 2019 року №640/2620/19, а також Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 25 квітня 2019 року №9901/66/19, науково-правовий висновок Національної академії правових наук України, висновок Національного університету "Києво-Могилянська академія". Крім того, у ВККС є пояснення Державної судової адміністрації України та Ради адвокатів України, які призначають і звільняють членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Як повідомлялося, 15 травня Окружний адмінсуд Києва виніс рішення про припинення повноважень голови ВККС Сергія Козьякова і його заступника Станіслава Щотки.

Минулого тижня 34 судді Окружного адміністративного суду не з'явилися у ВККС для кваліфікаційного оцінювання. Свою відсутність вони пояснили хворобою та надіслали 34 медичні довідки, які кваліфікаційна комісія не має права спростовувати або перевіряти. Причину неявки визнали поважною, тому цим суддям призначили інший день складання іспиту. Тепер судді Окружного адмінсуду повинні прийти на оцінювання 21 травня.

Кваліфікаційне оцінювання суддям призначили після того, як Окружний адмінсуд визнав незаконною націоналізацію "Приватбанку". Зазначимо, що після такого рішення президент Петро Порошенко на засіданні РНБО попросив ГПУ і СБУ вивчити можливість притягнення до кримінальної відповідальності цих суддів.

Також Порошенко висловився за якнайшвидше кваліфікаційне оцінювання суддів Окружного адмінсуду. Після судді цього суду закликали розпочати процедуру імпічменту Порошенка.

Про комбінацію з повернення "Приватбанку" читайте в статті Юлії Самаєвої "Всі у сад! Каву пити..." у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".