У вартість проїзду в метро Харкова включені не пов'язані з перевезенням пасажирів витрати - АМКУ

27 лютого 18:35

В АМКУ також заявили, що ціна на проїзд суперечить формуванню тарифів на послуги метрополітену.

 

Перевірка економічного обґрунтування підвищення ціни за проїзд у метро Харкова показала, що в розрахунок тарифу включені витрати, які не пов'язані з наданням послуг з перевезення пасажирів, повідомила прес-служба Харківського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України (АМКУ).

"Територіальним відділенням Антимонопольного комітету України попередньо встановлено, що в калькуляції включені видатки, не пов'язані з наданням послуг з перевезення пасажирів і суперечать порядку формування тарифів на послуги міського електричного транспорту (метрополітену), затвердженого наказом Міністерства транспорту та зв'язку України від 05.03.2007 № 191... Відповідні дані направлено до прокуратури Харківської області", - йдеться у повідомленні АМКУ.

Як передає агентство "Інтерфакс-Україна", в Харківському обласному територіальному відділенні АМКУ відмовилися відповісти на питання, про які саме послуги йдеться в повідомленні. У той же час у прокуратурі Харківської області зазначили, що отримали відповідні матеріали від територіального управління АМКУ.

"Вони будуть долучені до відкритого 20 лютого кримінального провадження за фактом невиконання ухвали суду (про призупинення дії нових тарифів на проїзд у міськелектротранспорті – ред.). Ці дані будуть вивчені слідчими і прокурорами, їм буде дана правова оцінка", - повідомили у прес-службі прокуратури.

Крім того, в прес-службі "Харківського метрополітену" заявили про те, що територіальне відділення АМКУ визнало тариф економічно обґрунтованим. Згідно з цим тарифом проїзд у метро Харкова коштує 8 гривень.

"Харківський метрополітен надав в обласне теруправління Антимонопольного комітету всі необхідні документи і відповідні калькуляції. Також Антимонопольний комітет України неодноразово запитував додаткову інформацію і пояснення, які Харківський метрополітен надав в повному обсязі. За результатами ревізії була проведена додаткова перевірка. Порушень економічної обґрунтованості тарифу виявлено не було", - зазначено в повідомленні прес-служби КП "Харківський метрополітен".

Читайте також: У Харкові проводять акцію протесту через подорожчання проїзду в електротранспорті

Нагадаємо, 6 лютого Харківський міськвиконком прийняв рішення про підвищення вартості проїзду в метро з 5 до 8 гривень, а в тролейбусі і трамваї – з 4 до 6 гривень.

У свою чергу ГО "Харківський антикорупційний центр" (ХАЦ) подала позов до суду. ХАЦ наполягає, що рішення про підвищення тарифів було прийнято з порушеннями і непрозоро. На думку позивача, питання зміни вартості проїзду можна піднімати лише після проведення аудиту комунальних підприємств - перевізників.

19 лютого Харківський окружний адмінсуд ухвалив рішення про призупинення рішення виконкому щодо підвищення тарифів на проїзд в метрополітені, трамваях та тролейбусах. Однак коли тарифи на проїзд не знизили прокуратура Харкова відкрила кримінальне провадження щодо умисного невиконання чиновниками відповідного судового рішення.