У "УПЦ КП" скаржаться Авакову на "репресії" з боку ПЦУ

24 червня 02:31

Прихильники Філарета звинувачують представників УПЦ КП в "протиправні дії", "рейдерських захопленнях" та інші правопорушення.

 

У так званій "Українській православній церкві Київського патріархату" Філарета заявили про нібито "репресії" та "відверто злочинні дії" з боку Православної церкви України на адресу учасників "собору", який відбувся 20 червня, йдеться у зверненні "УПЦ КП" до міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова 23 червня, повідомляє "Українська правда".

Згідно зі зверненням, 20 червня з церковного гуртожитку "було виселено студента богословської академії Антона Павленка, якого напередодні за підтримку патріарха Київського і всієї Русі-України Філарета, було виключено з академії... Павленка навіть не пустили до корпусу на території Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря Києва, який юридично належить Київській патріархії"; крім нього, заявляють у "УПЦ КП", виселено також архімандрита Андрія (Маруцака), який брав участь у "соборі".

Також у структурі Філарета звинуватили представників ПЦУ у тому, що нібито вони "рейдерськи захопили приміщення Свято-Феодосіївського монастиря Києва, який має статус ставропігії і безпосередньо підпорядковується Филарету".

"21 червня захоплено приміщення Успенського храму на Пирогощі у Києві, що належить УПЦ КП... Звертаємося до міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова з проханням захистити права і свободи віруючих УПЦ КП, дати правову оцінку протиправним діям представників ПЦУ, гарантувати невтручання у внутрішнє життя УПЦ КП, виключити церковне рейдерство", – йдеться у заяві.

Як повідомлялося, почесний патріарх Філарет 20 червня зібрав Собор, на якому відновив УПЦ КП і закликав відмовитися від Томосу. Філарет також закликав ПЦУ повернути майно, яке належало УПЦ КП.

У травні Філарет у своєму зверненні заявив, що його відмова від статусу патріархату на Помісному Соборі в грудні 2018 року нічого не значить і Київський патріархат нібито ніхто не відміняв.

10 травня голова ПЦУ Епіфаній заявив, що Українська православна церква Київського патріархату юридично припинила своє існування під час Об'єднавчого Собору 15 грудня, а її відновлення може загрожувати втратою Томосу.

Детальніше про "ігри" Філарета читайте в статті Катерини Щоткіної "Святіший камінгаут" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".