У США занепокоєні вироком "українським диверсантам" Бессарабову та Дудці

15 квiтня 15:03

Повірений у справах США при ОБСЄ згадав також про заарештованих минулого місяці кримських татар та військовополонених моряків.

 

У Сполучених Штатах Америки стурбовані незаконним вироком "суду" окупованого Росією Севастополя, який засудив до 14 років позбавлення волі двох фігурантів "справи українських диверсантів" Володимира Дудку та Олексія Бессарабова, передає "Укрінформ". З відповідною заявою під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні виступив повірений у справах США при ОБСЄ Гаррі Кеміан.

"Сполучені Штати залишаються стурбованими з приводу несправедливого ув'язнення зростаючої кількості жителів Криму та інших українців. 4 квітня так званий суд міста Севастополя засудив до 14 років ув'язнення двох членів базованого у Севастополі аналітичного центру Володимира Дудку та Олексія Бессарабова за сумнівними обвинуваченнями у "підривній діяльності", - заявив Кеміан.

За його словами, у Сполучених Штатах також продовжують слідкувати за справою 24 кримськотатарських активістів, які заарештували за обвинуваченням у тероризмі 27-28 квітня.

"За словами спостерігачів неурядових організацій, це був найбільш масовий арешт з початку російської окупації. І ми переконані, що це був акт розправи за активність руху "Кримської солідарності". Через два тижні після арештів та відправлення до Росії, лише четверо з цих осіб отримали доступ до адвокатів. Крім того, згідно з повідомленнями, щонайменше троє з активістів були жорстоко побиті. Ми закликаємо Росію звільнити усіх українців, яких вона незаконно ув'язнила", - додав Кеміан.

Окрім того, він нагадав, що США вимагають негайного звільнення захоплених російськими силовиками у листопаді 2018 року українських військовополонених моряків та кораблів поблизу Керченської протоки.

Нагадаємо, підконтрольний Кремлю Севастопольський міськсуд засудив двох жителів Севастополя Володимира Дудку та Олексія Бессарабова до 14 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Окрім того, "суд" зобов'язав Дудку виплатити 350 тисяч рублів штрафу, Бессарабова - 300 тисяч рублів.

9 листопада 2016 року у Севастополі затримали так званих "членів диверсійно-терористичної групи Головного управління розвідки Міноборони України" - Дмитра Штиблікова, Олексія Бессарабова і Володимира Дудку. "Ленінський райсуд Севастополя" заарештував затриманих на два місяці, згодом строк тримання під вартою продовжили.

Штибліков і Бессарабов до 2014 року працювали військовими експертами в центрі "Номос". Вони також неодноразово виступали експертами й у тижневику "Дзеркало тижня. Україна" ("Флотське мито", "Росія перевищила допустиму присутність своєї морської піхоти в Криму"). Дудка – капітан 2-го рангу запасу, у минулому – капітан корабля радіоелектронної розвідки.

У СБУ наголосили на тому, що затримані в Криму українці не є ані співробітниками, ані контактерами з боку спецслужби.

У листопаді 2017 року Штиблікова засудили до п'яти років колонії суворого режиму та штрафу у 200 тисяч рублів.

Зазначимо, що загалом у "справі українських диверсантів" утримуються у неволі 12 осіб: Євген Панов, Андрій Захтей, Редван Сулейманов, Володимир Присіч, Володимир Дудка, Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов, Гліб Шаблій, Олексій Стогній, Геннадій Лімешко, Ганна Сухоносова, Дмитро Долгополов.