У Ситника вимагають відсторонити Углаву та двох детективів

13 березня 17:22

Ситуація має стати уроком для відомства, вважають в ЦПК.

 

Центр протидії корупції закликав керівника Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника на час внутрішнього розслідування відсторонити співробітників, які фігурують у журналістському матеріалі Bihus.Info щодо корупції в оборонній сфері. Мова йде про першого заступника директора НАБУ Гізо Углаву, заступника керівника Третього відділу першого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів НАБУ Олега Борисенка та детектива Третього відділу першого підрозділу Головного підрозділу детективів НАБУ Дмитра Литвиненка.

"Такі дії жодним чином не підтверджують вину детективів і заступника директора. Навпаки - вони забезпечать об'єктивне незалежне розслідування, яке на основі доказів та фактів або підтвердить, або спростує озвучені журналістами звинувачення щодо можливих правопорушень співробітників НАБУ.На жаль, ці заходи не були одразу здійснені керівництвом НАБУ (впершу чергу Директором). Ми вважаємо, що це серйозна помилка, яка втім, може бути виправлена", - йдеться у заяві.

Також ЦПК закликає заступника директора Гізо Углаву, детективів Олега Борисенка та Дмитра Литвиненка добровільно скласти рапорти з проханням відсторонення їх від виконання обов'язків на час внутрішнього розслідування.

Активісти вважають, що НАБУ має розробити чіткі внутрішні правила та процедури, котрі дозволять інституції вчасно виявляти можливі порушення своїх співробітників та оперативно їх усувати.

"Оприлюднені журналістами матеріали не повинні перекреслювати довіру до результатів роботи НАБУ. Детективи НАБУ неодноразово доводили діями свою професійну та незалежну позицію, притягнувши до відповідальності кількох директорів оборонних заводів, заступника міністра оборони, керівника державної фіскальної служби Романа Насірова, екс-керівника комітету парламенту Миколи Мартиненка та багатьох інших раніше недоторканих ТОП-корупціонерів. Події пов'язані із оприлюдненими журналістами матеріалами повинні стати НАБУ уроком, який зробить бюро ще сильнішим, ефективнішим та збільшить довіру до органу", - резюмували в ЦПК.

У заключній частині журналістського розслідування Лесі Іванової та Bihus.Info повідомляється про те, що правоохоронним органам було відомо про махінації з закупівлями підприємств "Укрооборонпрома" у компаній, пов'язаних з сином екс-першого заступника секретаря РНБО Ігорем Гладковским і його бізнес-партнерами Віталієм Жуковим і Андрієм Рогозою. Протягом декількох років Жуков і Рогоза платили правоохоронцям хабара за те, щоб розслідування "спускали на гальмах". Серед іншого, згадується факт, що НАБУ в січні 2017 року виключило "Оптимумспецдеталь" зі списку сумнівних компаній. Завдяки цьому "Укроборонпром" "розморозив" виплати компанії за контрактами.

Рада громадського контролю НАБУ закликала Артема Ситника відсторонити від посад фігурантів журналістського розслідування: першого заступника директора НАБУ Гізо Углаву, заступника Третього відділу I підрозділу детективів Головного підрозділу детективів НАБУ Олега Борисенка і детектива цього ж підрозділу Дмитра Литвиненка.