У штабі Об'єднаних сил підрахували кількість ворожих обстрілів за час "хлібного перемир'я"

09 вересня 20:56

З 21 липня бойовики завдали шість ударів по житлових кварталах населених пунктів у зоні ООС і поранили кількох мирних жителів.

 

За перші півтора місяці так званого "хлібного перемир'я" бойовики російсько-окупаційних формувань понад 400 разів порушили режим припинення вогню. Внаслідок ворожих обстрілів зазнали втрат підрозділи Збройних сил і Національної гвардії, що виконують бойові завдання в зоні проведення операції Об'єднаних сил. Від обстрілів постраждали також мирні мешканці Донбасу, повідомляє прес-центр штабу ООС із посиланням на заступника командувача Об'єднаних сил Олега Кудренка.

У ході зустрічі з представниками делегації Латвії в Краматорську в понеділок, 9 вересня, полковник Кудренко нагадав, що режим тиші було оголошено з 21 липня.

"За цей час ворог обстрілював позиції Об'єднаних сил 419 разів", - зазначив заступник командувача. Крім того, з початку перемир'я російські окупанти завдали шість ударів по житлових кварталах населених пунктів поблизу лінії розмежування.

"Без втрат не обійшлося - є і поранені, і, на жаль, загиблі. Постраждалі є й серед цивільного населення", - додав Кудренко.

Як повідомлялося, 17 липня учасники ТКГ у Мінську погодили початок "хлібного перемир'я" з півночі 21 липня, а також обговорили підготовку до обміну утримуваними особами.

У перший же день перемир'я бойовики обстріляли позиції ЗСУ з БМП, і двоє українських військовослужбовців загинули, підірвавшись на вибуховому пристрої. 6 серпня в результаті обстрілу Павлополя загинули четверо українських морських піхотинців. Усього за час перемир'я в зоні ООС загинули 12 українських військовослужбовців.

Перед цим ТКГ 19 червня та 2 липня не змогли узгодити чергове "хлібне перемир'я". Також росіяни зірвали оголошення "великоднього перемир'я".

Однак 26 червня українські підрозділи під контролем ОБСЄ були відведені від Станиці Луганської. Однак після відведення військ вогнева активність окупантів в зоні ООС лише посилилася.

Детальніше про перспективи врегулювання ситуації в Донбасі читайте в матеріалі Юрія Бутусова "Війна в Донбасі: як примусити Путіна до світу" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".