У штабі АТО запевняють, що вибухи в Сватовому не припинилися - знизилася їх інтенсивність

30 жовтня 09:27

Причини виникнення пожежі та обставини з'ясовуються.

 

За станом на 6 ранку п'ятниці, 30 жовтня, інтенсивність детонації боєприпасів на військовому складі в Сватовому значно знизилася.

"Станом на 6:00 30 жовтня, на території арсеналу продовжують детонувати боєприпаси. У той же час, вибухи стали відбуватися рідше. Якщо опівночі їх періодичність становила один розрив на 10 хвилин, зараз один - на годину", - заявив спікер АТО в Луганській області Руслан Ткачук.

На поточний момент, за його словами, на місці працює комісія Міноборони Генштабу Збройних сил України. Причини виникнення пожежі та обставини з'ясовуються.

Спікер АТО також нагадав, що в результаті інциденту загинула місцева мешканка 1966 р.н., а четверо українських військових отримали осколкові поранення.

Також були пошкоджені 38 будинків: 9 п'ятиповерхових, 6 чотириповерхових, 23 одноповерхові будинки. Крім того, мали місце локальні пожежі, які були локалізовані.

"Зараз вживаються заходи для того, щоб розпочати гасіння пожежі на складі", - додав Ткачук.

Читайте також: Ізраїль домовився з Росією про військову координацію в Сирії

29 жовтня ввечері в місті Сватовому Луганської області на території польового складу ракетно-артилерійського озброєння Міністерства оборони України, де зберігаються боєприпаси, виникла пожежа з подальшою детонацією і розльотом осколків боєприпасів. У результаті події загинули дві людини і чотири були травмовані.

Згідно інформації Міноборони України, на складі зберігалося близько 3 тисяч тонн боєприпасів. Повідомляється, що на місці події від ДСНС зосереджено 12 одиниць техніки та 51 чоловік особового складу. Причиною пожежі в Сватовому, за словами голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгія Туки, став постріл з ракетниці. "За попередньою інформацією було випущено два постріли з ракетниці. Один постріл військовослужбовці загасили, однак поки гасили одну ракету, друга спричинила пожежу", - сказав Тука.

За даними ДСНС, вибухи на території військового складу Сватове припинилися з 4.00 ранку. А з 7.00 почав свою роботу міжвідомчий оперативний штаб. На території аварії працюють 200 людей особового складу та 70 одиниць техніки ДСНС.

З міста евакуйовані пацієнти Сватівської районної лікарні, будинок та школу-інтернат. Також вивезено понад 200 мешканців міста, ще близько 500 жителів покинули територію населеного пункту на приватному автотранспорті, повідомив заступник керівника Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Клименко.