У Сенцова сталася третя криза

09 серпня 17:06

Москалькова досі запевняє, що із Сенцовим все добре.

 

Стан здоров'я українського політв'язня Олега Сенцова знову погіршився, у нього сталася третя криза. Проте українець не має наміру відмовлятися від голодування, замість цього Сенцов погодився на відеозйомку в колонії збоку громадської спостережної комісії. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

"Я говорила з адвокатом Олега Дмитром Дінзе, який сказав, що ситуація дуже погана. За його словами, у Сенцова зараз третя затяжна криза. Двічі його хотіли відправити до лікарні, де збиралися підключити до медичної апаратури і почати примусове годування. Останній раз, коли його відвезли в міську лікарню Лабитнангі, лікарі хотіли прикувати його до ліжка і почати примусове годування. Як повідомив Дмитро Дінзе, Олег заявив про те, що припиняти голодування не збирається", - зазначила Денисова.

У той же час, російська омбудсменка Тетяна Москалькова, як і очікувалося, заявила про те, що із Сенцовым все добре, а його стан "стабільний". Крім того, за словами Москалькової, до Сенцова вже їде громадська спостережна комісія.

"Знову телефонувала російська омбудсменка Тетяна Москалькова. Розповіла, що після нашої розмови говорила з начальником ФСВП в Ямало-Ненецькому автономному окрузі. За його інформацією з Олегом все добре, стан стабільний. До нього їде зараз громадська спостережна комісія. Уповноважений РФ сказала, що відеозйомка, на якій я наполягала в останній нашій бесіді, можлива тільки з згоди Олега. Згодом Тетяна Москалькова повідомила про те, що Олег дав свою згоду на відеозйомку. Уповноважений з прав людини ЯНАО Анатолій Сак зможе сфотографувати Олега і зняти відео своєї розмови з ним. Уповноважений РФ пообіцяла мені надіслати", - написала Денисова.

Читайте також: Стан здоров'я Сенцова погіршився, у нього була друга криза – адвокат

Нагадаємо, що Людмила Денисова звернулася до російської омбудсменки Тетяни Москалькової з проханням перевести українського політв'язня Олега Сенцова до лікарні, в якій є фахівці ендогенного харчування. Адже в Лабитнангі, де Сенцов перебуває в колонії, немає фахівців, які могли б вивести його з процесу голодування.

Раніше сестра Сенцова Наталія Каплан повідомила, що Сенцов майже не встає і каже, що його кінець близький. Напередодні, адвокат українця Дмитро Дінзе повідомив про погіршення здоров'я Олега Сенцова, який все одно відмовляється від госпіталізації і не збирається припиняти безстрокове голодування. Також адвокат звернувся до РФ із проханням перевести Сенцова до Сімферопольської лікарні. При цьому представники російського омбудсмена повідомляють про "відносно стабільний" стан політв'язня.

Нагадаємо, 14 травня український режисер Олег Сенцов оголосив голодування в російської в'язниці. Він вимагає, щоб російська влада звільнила всіх українських політв'язнів у РФ і окупованому Криму. За словами Сенцова, якщо його вимоги не будуть виконані, він готовий померти.

Співробітники ФСБ затримали Сенцова навесні 2014 року в окупованому Криму. Його етапували в Росію, де судили за сфабрикованим обвинуваченням в організації терактів і підпалі офісів партій на півострові. Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону 25 серпня 2015 року виніс Сенцову обвинувальний вирок – 20 років колонії суворого режиму.