У Росії збирають підписи за звільнення Бекірова

05 липня 00:33

Російські лікарі-активісти вимагають випустити Бекірова з СІЗО.

 

Російські активісти звернулися до міністра охорони здоров'я РФ Вероніки Скворцової з проханням надати необхідну медичну допомогу кримськотатарському активісту Едему Бекірову, який знаходиться в СІЗО Сімферополя. Також активісти збирають підписи із закликом врятувати Бекірова. Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на заяву активіста Костянтина Котова.

"Нам здалося, що в ситуації з Бекіровим допоможе саме МОЗ: вони, як спеціалісти, повинні розуміти, що йому потрібне спеціалізоване лікування. Адже допомога, яка йому надається в СІЗО - не допомагає", - сказав він.

Також активіст додав, що на сайті change.org розміщена петиція, де лікар Ольга Мазурова закликає випустити Бекірова з СІЗО.

"Автор петиції - лікар, і вона звертається до лікарів. Ще один адресат петиції - це Мін'юст. Саме Мін'юст повинен дозволити, щоб Бекіров отримав необхідну медичну допомогу. Думаємо, через деякий час подамо звернення і туди. Москальковій вже подавали звернення кілька місяців тому: адекватної реакції не було", - сказав Котов.

У Міністерстві охорони здоров'я Росії поки не коментували звернення активістів.

Нагадаємо, 7 червня підконтрольний Росії "суд" продовжив арешт Бекірова до 12 серпня. Активіст має ряд проблем зі здоров'ям: цукровий діабет, підвищений тиск, у нього ампутована нога. В умовах утримання в СІЗО здоров'я активіста значно погіршилося, загострилися наявні захворювання і з'явилися нові.

Російський слідчий запропонував політв'язню визнати "провину" в обмін на домашній арешт. В Європейському Союзі та ОБСЄ закликали до негайного звільнення Бекірова і висловили стурбованість важкою ситуацією з правами людини в Криму.

12 грудня 2018 Бекірова затримали при в'їзді на територію окупованої півострова, куди він їхав для зустрічі з матір'ю та родиною. Окупанти сфабрикували звинувачення за ч. 2 ст. 222 і ч. 2 ст. 222.1 (зберігання і передача вибухових речовин і боєприпасів) Кримінального кодексу РФ.