У РФ шістьох фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір" засудили до ув'язнення в колонії суворого режиму

12 листопада 10:48

Російський прокурор просив на всіх майже 100 років в'язниці, але кримчан засудили до меншого терміну.

 

У Росії Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону засудив до ув'язнення в колонії суворого режиму шістьох фігурантів "справи Хізб ут-Тахрір". Під час засідання суду підтримати кримських татар приїхали більше сотні людей.

Так суд засудив Муліма Алієва до 19 років ув'язнення, Інвер Бекіров отримав 18 років, Емір-Усейн Куку – 12 років, Вадим Сірук – 12 років, Арсен Джеппаров – 7 років і Рефат Алімов – 8 років.

Підтримати кримчан на засідання приїхали більше ста осіб. Крім того, до суду приїхав представник міжнародної неурядової організації Amnesty International та генеральний консул України в Ростові-на-Дону Тарас Малишевський.

Раніше російський прокурор запросив на всіх шістьох кримчан 98,5 років позбавлення волі в цілому.

Від початку анексії українського Криму в 2014 році Росія проводить послідовну політику тиску на кримських татар за їхню проукраїнську позицію. Російські силовики регулярно приходять з обшуками до їхніх будинків, кримських татар заарештовують і судять за сфабрикованими обвинуваченнями в нібито "тероризмі" і "екстремізмі".

Генеральна Асамблея ООН у своїх резолюціях неодноразово засуджувала незаконні дії країни-окупанта і закликала її дотримуватися прав людини. 22 грудня 2018 року Генеральна Асамблея ООН прийняла нову резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь, Україна".

Вона стала третьою ініційованої Україною і прийнятою Генасамблеєю ООН за останні два роки. При цьому Росія не виконала жодної вимоги попередніх резолюцій, ситуація лише погіршилася. У зв'язку з чим у новій резолюції вперше окремо міститься заклик до Генерального секретаря ООН підготувати спеціальну доповідь про її виконання до наступної сесії ГА ООН.