У РФ прокоментували відвідування українських моряків омбудсменом часів Кучми

21 лютого 18:48

Ніна Карпачова є віце-президентом Європейського інституту омбудсменів, однак не офіційним представником України і не має відповідних повноважень.

 

Колишня уповноважена Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова відвідувала у Москві незаконно утримуваних військовополонених моряків ВМС України у статусі члена міжнародного правозахисного співтовариства, повідомляє "Радіо Свобода" із посиланням на лист російського омбудсмена Тетяни Москалькової українській колезі Людмилі Денисовій.

"Як Вам відомо, пані Карпачова є не тільки громадянкою України, але і представником незалежного міжнародного правозахисного співтовариства, віце-президентом Європейського інституту омбудсменів, діяльність якого довела свою ефективність і спрямована виключно на просування і захист прав і свобод людини і громадянина", - пише уповноважена РФ з прав людини.

Міжнародну громадську організацію Європейський інститут омбудсмена створено у 1982 році. Основними напрямами діяльності є поширення та сприяння розвитку ідеї омбудсмена в Європі, підтримка наукових досліджень у цій сфері, сприяння обміну досвідом на національному, європейському і міжнародному рівнях. Членами інституту є більшість європейських інституцій омбудсмена, Україна долучилася до нього у 1998 році.

На думку Москалькової, відвідин українців особою, яка не є офіційним представником України, консулом України та адвокатами військовополонених моряків, достатньо.

"Раніше затриманих відвідував консул України, а також їхній адвокат, які мали можливість ознайомитися з умовами їхнього тримання і впевнитися в задовільному стані їхнього здоров'я", – додає Москалькова.

Своєю чергою перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко наголошує на необхідності допуску до українських моряків лікарів і офіційної уповноваженої Верховної Ради з прав людини.

"Українська сторона вимагає доступу до них (моряків – ред.) нашої омбудвумен, незалежних лікарів та негайного їх звільнення без всяких передумов… А щодо гібридної " обмудсмена" Карпачової, то тактика прокремлівських сил в Україні і Кремля зрозуміла - дискредитація легітимної української влади, яку не допускають до моряків і інших бранців Кремля", - пише політик на своїй сторінці в Facebook.

І висловлює обурення з приводу того, що "тема заручників і політв'язнів так підло розігрується Кремлем, чекають виборів - президентських і парламентських".

Зазначимо, після протесту Людмили Денісової, який вона висловила Тетяні Москальковій через її спільні візити з екс-омбудсменом України до поранених моряків у СІЗО "Лефортове", російська омбудсмен вирішила скасувати офіційну зустріч, заплановану сьогодні в Афінах.

Напередодні українська та російська омбудсмени неформально зустрілися у Греції, і "висловили взаємні прохання про допомогу громадянам Росії і України, які перебувають в колоніях і тюрмах".

Наприкінці листопада російські спецпризначенці атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських сил Збройних сил України, що прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення дістали кілька моряків, у полон потрапили 24 українських військовослужбовці.

Росія на порушення норм міжнародного права не визнає захоплених українців військовополоненими, підконтрольні окупантові "суди" Сімферополя та Керчі заарештували їх за обвинуваченням у нібито "незаконному перетині кордону групою осіб".

Підконтрольний Кремлю суд обрав їм запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Українських моряків вивезли до Москви, у СІЗО "Лефортове". Поранених після лікування у лікарні "Матроської тиші" також перевели до "Лефортового".

Україна вказала на незаконність захоплення кораблів і "судів" над моряками, наголосивши на тому, що перехід у Маріуполь здійснювався згідно з нормами міжнародного права. Позицію країни поділяють західні партнери, включно з державами "Великої сімки".

Докладніше про виклики цивілізації з боку мілітаристських режимів Росії та Китаю читайте у матеріалі Володимира Горбуліна "Зіграти без фальшу" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".