У реєстрі НАЗК з'явилася "розсекречена" декларація Грицака

15 сiчня 16:13

Людина, яка все своє життя була військовим, заробила чималі статки.

 

У реєстрі Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) з'явилась декларація колишнього очільника Служби безпеки України Василя Грицака.

Раніше декларації публічних високопосадовців української спецслужби були втаємничені. У СБУ наполягали – це задля безпеки осіб, які дбають про безпеку держави. Антикорупційні активісти наголошували: таємність декларацій має сенс у випадку звичайних оперативників, а не публічного керівництва СБУ, про яке вдосталь відкритої інформації.

Восени президент Володимир Зеленський підписав закон про перезавантаження НАЗК, який передбачав й відкриття декларацій публічного керівництва СБУ, Служби зовнішньої розвідки й інших силових відомств.

"Як не дивно, ексголова СБУ Грицак став першим, хто виконав закон... Тепер чекаємо на оприлюднення декларацій нинішніх керівників СБУ, у яких є час їх подати до 1 квітня", - зазначив юрист "Центру протидії корупції" Андрій Савін.

Згідно з декларацією, голова СБУ має величезні статки, записані здебільшого на дружину Ольгу та імовірну тещу. "З десяток об'єктів нерухомості, елітні автівки та годинники, десятки тисяч іноземної валюти. Це все задекларувала людина, яка все життя була військовим", - наголошують в ЦПК.

Подружжя Грицаків орендує в Петропавловській Борщагівці на Київщині будинок площею 413 кв. м, а також має в цьому районі дві земельні ділянки по 800 кв. м кожна і два нежитлові приміщеннями площею 70,8 та 60,86 кв. м. Власником цієї нерухомості є Зоя Мельник, за даними ЗМІ – теща ексголови СБУ.

Ольга Грицак є власницею квартири у Києві площею 79,1 кв. м та землі в Хотянівці Вишгородського району Київської області площею 2135 кв. м. Вона також користується ділянкою у 1215 кв. м у цьому ж районі. Її Грицак винаймає в Каріне Оганесян, яка за даними Bihus.Info входить до групи осіб, на яких після втечі переписали майно експрезидента Віктора Януковича.

Василь Грицак винаймає у столиці нежиле приміщення площею 113,2 кв. м, власником нерухомості є Антона Меньшиков.

Родина Грицаків має автопарк із сімох легковиків і вантажівок: Toyota Land Cruiser (2013 року); два Volkswagen – Caddy Kasten (2008) і LT35 (2005); два Mercedes-Benz – Sprinter 416 cdi (2004) і G250D (1991); Ford Transit і Range Rover 2012 року випуску. Ексголові СБУ також належить мотоцикл Harley-Davidson 2013 року.

Дружина Грицака є кінцевим бенефіціаром ТОВ "Ольвія-1" вартістю 300 тисяч гривень. Підприємство спеціалізується на харчовій промисловості та продуктах харчування, пише "Українська правда", і вигравало тендери на постачання продуктів харчування до комунальних установ як за Януковича, так и після нього.

У СБУ Грицак заробив понад 865 тисяч гривень, його дружина отримала понад 120 тисяч зарплатні у ТОВ "Ольвія-1", ще 1 мільйон 620 тисяч гривень від відчуження майна та 234 тисячі гривень – від здавання майна в оренду власній фірмі. Підприємництвом Ольга Грицак заробила майже 2 млн грн.

Готівкою Василь Грицак тримає 57 тисяч доларів, 18 тисяч євро та 770 тисяч гривень, Ольга Грицак – 45 тисяч доларів і 27 тисяч євро. На банківських рахунках він тримає 43 457 гривень, 1649 євро і 1936 доларів. Його дружина задекларувала оборотні кошти підприємницької діяльності в обсязі 1 853 333 гривень.

Читайте також: Ердоган погрожує очистити сирійський кордон — ЗМІ

Нагадаємо, Грицак очолював СБУ з 2 липня 2015 по 27 травня 2019 року.

30 травня президент Володимир Зеленський вніс у Раду подання на звільнення Грицака, у перший день роботи нової Верховної Ради 29 серпня депутати підтримали подання президента.

27 грудня Зеленський своїм указом звільнив Василя Грицака з військової служби в запас Служби безпеки України.