У Раді Європи закликають Україну активізувати зусилля по боротьбі з корупцією

26 березня 11:00

Антикорупційний орган GRECO відзначає низький рівень виконання обіцянок українською стороною.

 

Антикорупційний орган Ради Європи – GRECO опублікував висновки щодо виконання Україною реформ, спрямованих на попередження корупції серед парламентарів, суддів і прокурорів. Організація відзначає низький рівень боротьби з корупцією в Україні та невиконання обіцянок українською стороною.

Із 31 рекомендації Україна повністю виконала лише п'ять, 15 реалізовано частково, а одинадцять не виконані зовсім.

GRECO заявив, що до 2019 року український законодавчий орган робив "деякі ініціативи для виконання рекомендацій", проте більшість з них забули після виборів нового парламенту влітку 2019 року.

При цьому в організації зазначають, що Володимир Зеленський висунув законопроекти, які мають важливе значення для цілей боротьби з корупцією в Україні. Так, наприклад, зазначений новий закон про перезапуск Національного агентства з питань запобігання корупції (НАПК), який вступив в силу в жовтні 2019 року.

Також у міжнародній організації позитивно відзначили факт повторної криміналізації незаконного збагачення, зміцнення правової бази для захисту інформаторів, і створення антикорупційного суду.

Однак не було досягнуто значного прогресу в прийнятті кодексу поведінки для парламентарів, зокрема, обмеження участі членів парламенту у підприємницькій діяльності. Поправка до Конституції України у вересні 2019 року, спрямована на скасування процесуального імунітету парламентаріїв, оцінена позитивно, але на практиці не реалізується.

В GRECO назвали найважливішою реформою вступение чинності закону №1008 "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" (7 листопада 2019 р), проте з жалем відзначили, що йому не передувала оцінка колишньої судової системи. Не було досягнуто прогресу і в перегляді системи періодичної оцінки роботи суддів, визначення дисциплінарних правопорушень.

Організацією відзначений Закон про реформу прокуратури (19 вересня 2019 р), що передбачає комплексну перебудову і скорочення прокурорської служби.

Міжнародна організація стурбована створенням тимчасових комісій з кадрів, склад і правила функціонування яких передані Генеральному прокурору і на які покладені повноваження по призначенню і дисципліни.

На більш обнадійливій ноті були введені кваліфікаційні критерії для призначення Генерального прокурора, і на цей час робляться зусилля з впровадження нової системи підвищення в посаді і періодичної оцінки прокурорів, а також з підвищення їх обізнаності з питань добросовісності (конфлікт інтересів, дискваліфікація/самовідвід, подарунки, електронні декларації тощо)

GRECO звернулася до української влади з вимогою активізувати зусилля по боротьбі з корупцією, представивши до 30 червня 2021 року доповідь про хід виконання рекомендацій.

Подібний експертний розбір реформи прокуратури і законопроекту про першочергові заходи щодо її реформування представив політолог Віталій Кулик в матеріалі "Робесп'єри прокуратури" ZN.UA.