У Раді хочуть відкриття провадження щодо розслідування смерті Захарченка росіянами

07 вересня 14:08

За словами Ірини Геращенко, направивши в Донецьк слідчих Росія порушила українське законодавство.

 

Перша заступниця спікера Верховної Ради України Ірина Геращенко та народна депутатка фракції БПП Марія Іонова направили запити до Служби безпеки, Нацполіції та Генеральної прокуратури щодо законності закриття кримінальних проваджень, у яких підозрюваним є екс-ватажок угруповання "ДНР" Олександр Захарченко. Окрім того Геращенко та Іонова вимагають відкрити кримінальне провадження, щодо розслідування його смерті російськими слідчими. Про це Геращенко написала на своїй сторінці у Facebook

"Вважаю, що має бути відкрите кримінальне провадження за фактом незаконного проведення слідчих дій незаконними слідчими групами, й хочемо зрозуміти, чи правомірно закриття всіх справ по самому вбитому терористу Захарченку, адже він причетний до страшних військових злочинів", - написала Геращенко.

Вона додала, що направивши до Донецька слідчу групу Росія порушила українське законодавство.

"РФ направила в Донецьк якусь свою слідчу групу, що є грубим порушенням українського законодавства, й по суті, повторюється ситуація, коли РФ заблокувала доступ українських і міжнародних слідчих органів до місця збиття МН 17, фактично замітаючи сліди злочину", - додала Геращенко.

Депутатські запити направлені Голові СБУ Василеві Грицаку, голові Нацполіції Сергію Князеву та голові Генпрокуратурі Юрію Луценку.

Нагадаємо, ввечері 31 серпня ватажок терористичного угруповання "ДНР" Олександр Захарченко дістав смертельні поранення під час вибуху в кафе "Сепар" на бульварі Пушкіна в тимчасово окупованому Донецьку. Він помер у лікарні. Також загинув охоронець Захарченка.

Незабаром бойовики "ДНР" повідомили про затримання групи "українських диверсантів", нібито причетних до організації вибуху.

У Службі безпеки України підтвердили смерть Захарченка, спростували інформацію про затримання "українських диверсантів" і озвучили версії мотивів вбивства ватажка "ДНР". Зокрема, вбивство внаслідок кримінальних "розборок" терористів або ліквідація російськими спецслужбами.

У МЗС РФ очікувано звинуватили Київ в усуненні бойовика, а Слідчий комітет РФ відкрив кримінальну справу за статтею "акт міжнародного тероризму".

Пізніше стало відомо, що в окупованому Донецьку смерть Захарченка розслідують співробітники російського ФСБ.