У Путіна розповіли деталі видачі паспортів всім громадянам України

29 квiтня 12:49

Кремль взяв до уваги заяву Зеленського, розповів Пєсков.

 

Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив про те, що поки в Адміністрації президента Росії не прийняли остаточного рішення про видачу російських паспортів всім "бажаючим громадянам України". Пєсков в черговий раз заявив про те, що видача паспортів українцям "переслідує виключно гуманітарні цілі".

"Питання в цілому є на порядку денному, про нього думають, але поки спільних рішень щодо всіх громадян України не приймалося", - сказав Пєсков російським державним медіа."Ми чули заяви обраного президента, що Україна буде закликати назад і залучати в Україну цих громадян, але як і коли це буде – незрозуміло".

"Кремль взяв до уваги заяву Зеленського у відповідь на рішення про спрощену видачу паспортів РФ жителям Донбасу", - додав спікер Путіна.

Нагадаємо, 27 квітня Путін заявив, що розглядає можливість надання російського громадянства за спрощеною процедурою не тільки жителям ОРДЛО, але і всім громадянам України. У свою чергу, новообраний президент України Володимир Зеленський порадив Путіну не спокушати українців російськими паспортами.

Перед цим, 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене надання російського громадянства мешканцям окупованих районів Донецької та Луганської областей. Згідно з указом, вони зможуть отримувати протягом трьох місяців після подання заяви.

Україна звернулася до Ради Безпеки ООН у зв'язку з рішенням президента Росії, а також поінформувала Раду Європи.

Міністерство закордонних справ України закликало міжнародних партнерів України посилити санкції проти РФ.

Президент України Петро Порошенко розцінив дії Кремля як підготовку до анексії Донбасу і і також закликав міжнародне співтовариство посилити санкції проти РФ.

Секретар РНБО Олександр Турчинов назвав роздачу російських паспортів у ОРДЛО підготовкою до відкритого вторгнення РФ під приводом захисту своїх громадян.

Переможець президентських виборів Володимир Зеленський на демарш Кремля публічно не відреагував. На Facebook-сторінці "Команди Зеленського" з'явилася заява, в якій говориться, що роздачею паспортів Путін фактично визнав Росію державою-окупантом.

США дії Путіна назвали дестабілізуючими і абсурдними, а також нагадали про підтримку територіальної цілісності України.

Спецпредставник Держдепартаменту Курт Волкер констатував, що РФ реалізує в ОРДЛО стратегію окупації Донбасу.

Держави ЄС e Раді Безпеки ООН засудили дії Кремля, констатувавши, що паспортний указ Путіна порушує державний суверенітет України і суперечить Мінським домовленостями.