У поліції назвали кількість затриманих в Нових Санжарах

21 лютого 00:51

Правоохоронці перейшли на посилений варіант несення служби.

 

Під час заворушень в Нових Санжарах на Полтавщині було затримано 24 людини, які брали участь у зіткненнях з поліцією.

"Під час зіткнень у Нових Санжарах, куди евакуювали українців та іноземців з Китаю, поліція затримала 24 людини", - повідомив голова Національної поліції Ігор Клименко після засідання урядового оперативного штабу в Нових Санжарах ввечері в четвер, 20 лютого.

Він уточнив, що 17 осіб були затримані в першій половині дня, ще семеро – ввечері.

За медичною допомогою звернулися дев'ятеро правоохоронців та одна цивільна особа. Стан одного з постраждалих поліцейських медики оцінюють як важкий.

Поліція зареєструвала два кримінальних провадження за ч. 1 ст. 294 (масові заворушення) і ч. 2 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу).

У Нових Санжарах зосереджений резерв для реагування на можливе загострення ситуації. Правоохоронці чергуватимуть цілодобово посилено патрулювати населений пункт.

"Зараз у Нових Санжарах, куди прибули евакуйовані з Китаю українці, поліція в посиленому варіанті несе службу, організовано посилене патрулювання. Ми тримаємо тут резервні сили для оперативного реагування", - розповів заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий.

Читайте також: Шок від дороги, негативу і дикості людей: евакуйовані українці відповіли на "теплий прийом"

20 лютого борт з евакуйованими з Уханя українцями та іноземцями приземлився в Харкові. Перед вильотом з КНР всі пасажири пройшли обстеження, ознак респираторых захворювання медики не виявили ні в кого з тих, кого взяли на борт. З Уханя евакуювали 45 українців і 27 іноземних громадян. Трьом громадянам і дівчині з собачкою відмовили в евакуації із зони спалаху коронавіруса COVID-19.

Громадян доставили на двотижневу обсервацію в закритий медцентр МВС у Нових Санжарах Полтавської області. Щоб не допустити цього, місцеві жителі заблокували дорогу, до Нових Санжар стягнули поліцію і Національну гвардію. В ході зіткнень постраждало 10 людей, у тому числі 9 правоохоронців.

Увечері до Нових Санжар вилетіли прем'єр Олексій Гончарук та голова МОЗ Зоряна Скалецька для організації роботи оперативного штабу.

Президент Володимир Зеленський присоромив українців за таке ставлення до співгромадян, запевнивши, що "Україна не здаватиме своїх". Одночасно він погрожував розмістити евакуйованих українців у будинках своїх політичних опонентів "у Кончі-Заспі".

Очевидно, що ні українська влада, яка протягом місяця не могла організувати евакуацію, ані самі українці не змогли гідно вирішити завдання вивезення співгромадян із зони епідеміологічного лиха. Детальніше про те, як Україна зустрічала співвітчизників їх Уханя, читайте в матеріалі Тетяни Сіліної "Український сором".