У перший тиждень перемир'я окупанти 29 раз обстріляли позиції ЗСУ в зоні АТО

14 березня 20:11

Україна наполягає на виведенні російських військ з ОРДЛО і забезпечення доступу спостерігачів ОБСЄ до неконтрольованого ділянці кордону.

 

Бойовики російсько-терористичних формувань протягом першого тижня з моменту введення чергового режиму припинення вогню в Донбасі порушили його 29 разів.

З 29 обстрілів 28 були прицільними. При цьому дев'ять разів застосовувалися міномети калібру 82 і 120 міліметрів – зброя, заборонена Мінськими домовленостями.

Ці дані були озвучені в ході засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську в середу, 14 березня.

"Як і під час попереднього "різдвяного перемир'я", спочатку спостерігалося зменшення кількості порушень режиму тиші. За даними ООН, протягом січня-лютого 2018 на Донбасі не зафіксовано жодної загибелі цивільних осіб, Проте стабільний мир так і не забезпечено", - повідомила прес-секретар екс-президента України Леоніда Кучми Дарка Олефір на своїй сторінці у Facebook.

Українська сторона в черговий раз озвучила вимоги виводу російських формувань і військової техніки з Донецької та Луганської областей, а також забезпечення доступу спостерігачів ОБСЄ до всієї території ОРДЛО, включаючи ділянку кордону з РФ.

"Заради настання всеосяжного миру на території Донбасу РФ повинна здійснити відповідний вплив на ОРДЛО і припинити постачання техніки, озброєння, палива і найманців через неконтрольований ділянка українсько-російського кордону; забезпечити безперешкодний доступ працівникам СММ ОБСЄ до всієї території ОРДЛО з прикордонними ділянками включно; вивести з території Донбасу всі НВФ, озброєння, техніку", - перерахувала Олефір вимоги офіційного Києва.

Вона також назвала дотримання всього пакету Мінських домовленостей "ключем до подальшого врегулювання ситуації в Донбасі".

"Меморандум від 19 вересня 2014 слід виконати в повному обсязі - це, зокрема, питання дотримання лінії розмежування, яка була встановлена цим документом і передбачала, зокрема, український контроль над Дебальцевим; демілітаризацію Кальмиуського, Саханки, Кумачового, Новоазовського; створення в прикордонних районах зон безпеки", - нагадала прес-секретар Кучми.

Як повідомлялося, 2 березня учасники Тристоронньої контактної групи погодили безстрокове припинення вогню в Донбасі з 00:01 понеділка 5 березня.

Російські терористи порушили перемир'я через годину після його початку, обстрілявши українські позиції ЗСУ в районі Щастя та Троїцького з 82-мм мінометів.

З 23 грудня в зоні АТО було оголошено "новорічно-різдвяне перемир'я – 12-те з початку війни в Донбасі. Воно, як і попередні, систематично порушувалося російськими терористами.