ПЦУ затвердила формат святкування Великодня в умовах карантину

10 квiтня 01:07

ПЦУ не проводитиме спільні освячення великодніх страв у храмах, а поминальні служби на кладовищах перенесли на 6 червня.

 

Синод Православної церкви України прийняв рішення щодо святкування Великодня та проведення святкових служб в умовах карантину. Щоб не сприяти поширенню коронавіруса, цього року ПЦУ відмовилася від спільного освячення великодніх страв у храмах, а поминальні служби на кладовищах перенесла на 6 червня.

Таке рішення Синоду помісної церкви пояснив турботою про тілесне і духовне здоров'я вірних", а також необхідністю дотримуватися карантину.

Згідно з рішенням Синоду від 9 квітня, освячення верби і великодніх страв у храмах і на прихрамовій території не проводитимиться, щоб не допускати скупчення людей. У той же час, у позаслужбовий час священики не відмовлятимуть вірним, які приходитимуть до храму в індивідуальному порядку, у відправленні їхніх релігійних потреб.

У малих населених пунктах і в місцевостях з переважно індивідуальною забудовою священики зможуть освячувати великодні страви не в храмах, а на вулиці біля будинку або у дворі "із дотриманням соціальної дистанції".

Крім того, ПЦУ протягом днів Страсної седмиці проведе завчасне освячення великодніх страв у місцях їх виробництва і продажу. Освячені паски мають бути забезпечені письмовим повідомленням, що їх уже освятив православний священик.

"У разі, якщо миряни не мали можливості в один з перерахованих способів отримати благословення верби, великодніх страв - дозволити мирянам у день свята після прочитання відповідних молитов про благословення в храмах, окропити їх святою водою, адже вона освячується "щоб усі, що черпають і споживають, мали її на очищення душ і тілес, на зцілення пристрастей, на освячення домів, і на всяку користь більшу", - йдеться в рішенні Синоду ПЦУ.

Відвідування священиками і мирянами кладовищ у поминальні дні після Великодня ПЦУ перенесла на Троїцьку батьківську поминальну суботу, 6 червня.

Перед Великоднем священики української церкви під час проповідей і виступів у ЗМІ звертатмуться до вірних, щоб ті забезпечили своїх старших родичів освяченими великодніми продуктами для святкового столу.

Читайте також: Зеленський про Великдень вдома: "Надіюся, що глави всіх церков цьому сприятимуть"

Ще 12 березня, після оголошення всеукраїнського карантину, Православна церква України рекомендувала вірним не цілувати ікони й хрести в храмах, замінивши поцілунки поклонами. Священиків зобов'язали використовувати одноразовий посуд під час причастя, а також організувати дезінфекцію храмів.

24 березня Священний Синод ПЦУ дозволив священикам проводити служби без парафіян і закликав віруючих брати участь у церковній службі дистанційно за допомогою засобів зв'язку.

У той же час священики і VIP-парафіяни Української православної церкви Московського патріархату закликали парафіян ігнорувати карантин і не дотримуватися протиепідеміологічних заходів.

Детальніше про реакцію православних церков на коронавірус читайте в статті Катерини Щоткіної "Вірусний пост" у ZN.UA.