У ПЦУ розповіли, чи варто боятись чисел 13 та 666

07 серпня 14:18

Числа не мають жодної "магічної сили" і не впливають на життя людини ані негативно, ані позитивно, наголошують священики.

 

У Православній церкві України закликають вірян відмовитися від забобонів і перестати вірити у нібито містичну силу чисел 13 та 666. Відповідний допис прес-служба української церкви оприлюднила на сторінці в Facebook.

"Не плануєте нічого на 13-те число місяця або переживаєте, коли випадково побачили комбінацію 666? Хоч часто ми підсвідомо боїмося таких чисел, це може свідчити про слабкість віри. Насправді ж немає причин остерігатись чисел, які прийнято вважати небезпечними", - наголошується у дописі.

У ПЦУ пояснюють, що страх перед числом 666 пов'язаний із невірним потрактовуванням слів книги Одкровення.

"Страх перед числом 666 часто пов'язують із словами книги Одкровення святого апостола Іоана Богослова: "Тут мудрість. Хто має розуміння, нехай злічить число звіра, бо це число людське; число його шістсот шістдесят шість" (Одкр. 13: 18). Але звернімо увагу, що цією комбінацією апостол Іоан Богослов вказав на ознаку антихриста-відступника, а не на саме число", - пояснюється у дописі.

Одним з можливих способів пояснення цього числа є обрахування значення літер. Так, у івриті, грецькій і церковнослов'янській мовах кожна буква алфавіту має числове значення. Перші дев'ять букв відповідають цифрам від 1 до 9, наступні дев'ять – десяткам, останні декілька букв – сотням. Таким чином число слова або імені є сумою числових значень його букв.

"Користуючись таким способом, перші християни вирахували, що ім'я римського імператора Нерона, гонителя християн, має числове значення як 666. Це призвело до того, що після смерті Нерона очікувався його другий прихід як антихриста. Однак говорячи про знак звіра, апостол Іоан Богослов насамперед застерігає християн від прийняття сутності того, що ним позначене. Тобто навчає остерігатися не чисел чи цифр, а темних помислів та нечистих", - додається у ньому.

Ще одне оповите міфами число – 13. Попри те, що воно вважається нещасливим, насправді не має в собі нічого негативного, роз'яснюють у ПЦУ.

"Життя у вірності Богові сповнює душу радістю, незалежно від того, який сьогодні день: чи понеділок, чи "п'ятниця 13-го". Тож не варто вірити у випадкові збіги цифр та надавати цьому вагомого значення. Адже на нас впливають не знаки та випадкові комбінації, а наші вчинки та думки. Якщо вони сповнені добрими намірами, то жодні числа та забобони не можуть мати влади над людиною", - резюмується у повідомленні.

Нагадаємо, 6 січня Україна отримала томос про автокефалію ПЦУ, підписаний Вселенським патріархом Варфоломієм напередодні.

Церемонія передачі палиці й томосу митрополиту Епіфанію офіційно завершила процедуру отримання Україною церковної незалежності. 9 січня усі члени Синоду Вселенського патріархату підписали документ, чим технічно завершили його оформлення.

15 грудня на Об'єднавчому соборі в Софії Київській було обрано голову помісної української церкви – Православної церкви України. Ним став митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній. Інтронізація голови ПЦУ відбулася 3 лютого, 30 січня було офіційно зареєстровано Київську митрополію Православної церкви України.

Проте останнім часом між Філаретом і Епіфанієм утворилася навіть не тріщина - прірва у відносинах. Докладніше про "гру" Філарета читайте в статті Катерини Щоткіної "Святійші недуги" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".