У ПЦУ офіційно прокоментували вимогу УПЦ МП відкликати Томос

05 квiтня 20:37

Для відкликання Патріаршого і Синодального Томосу про автокефалію Православної церкви України немає ніяких підстав, вважають в ПЦУ.

 

Православна церква України переконана, що ніхто не може втручатися в церковні справи в Україні і диктувати свої умови. У Православній церкві України відреагували офіційним коментарем щодо заяви Синоду Московського патріархату в Україні по відкликанню Томосу. Про це в п'ятницю, 5 квітня, повідомляє прес-служба Київської митрополії ПЦУ, передає Корреспондент.net.

"Для відкликання Патріаршого і Синодального Томосу про автокефалію Православної церкви України немає ніяких підстав, як би цього не хотіли в Кремлі і не ретранслював такі думки Московський патріархат в Україні", - йдеться в заяві.

Як відзначили в ПЦУ, Блаженніший митрополит Київський і всієї України Єпіфаній неодноразово підкреслював, що об'єднання українського православ'я повинно відбуватися мирно, без насильства, на Євангельських засадах любові.

"Події останніх місяців показали, що рішення про перехід до єдиної помісної Української православної церкви приймаються абсолютною більшістю голосів віруючих, а сам процес церковного об'єднання є мирним і реалізується згідно з чинним українським законодавством", - підкреслили в церкві.

Нагадаємо, 6 січня Україна отримала томос про автокефалію ПЦУ, підписаний Вселенським патріархом Варфоломієм напередодні. Технічне оформлення документа завершилося 9 січня.

15 грудня на Об'єднавчому соборі в Софії Київській був обраний голова помісної української церкви – Православної церкви України. Ним став митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній. Інтронізація голови ПЦУ відбулася 3 лютого, 30 січня було офіційно зареєстровано Київську митрополію Православної церкви України.

15 жовтня Російська православна церква (РПЦ) офіційно оголосила про повне припинення євхаристійного спілкування з Константинопольським патріархатом. Позицію РПЦ підтримала підконтрольна їй Українська православна церква Московського патріархату (УПЦ МП).

13 листопада УПЦ МП прийняла постанову про відмову підтримати автокефалію і припинення євхаристійного спілкування з Константинополем. 15 грудня предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій втратив свій титул митрополита Київського і всієї України. Докладніше читайте в інтерв'ю колишнього учня патріарха РПЦ архімандрита Кирила Говоруна у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".