У ОРДЛО 80% джерел питної води стали непридатними - Гримчак

21 листопада 00:09

Вода псується через затоплення шахт.

 

На сьогодні 80% джерел питної води в ОРДЛО не придатні для використання у зв'язку з високою мінералізацією, заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій України Юрій Гримчак.

"Ми використовуємо всі засоби, контакти, в тому числі і міжнародні, які дають можливість отримувати інформацію з неконтрольованих територій. З 99% ймовірністю ми можемо сказати, що 80% джерел питної води на неконтрольованої території втрачені в зв'язку з високою мінералізацією", – сказав Гримчак в ефірі телеканалу "112 Україна".

За його словами, на непідконтрольних Києву територіях у шахтах, де водопроводи відключені, піднімається вода.

"Це веде до того, що вода високої мінералізації може вийти на поверхню", – каже Гримчак.

Він зазначає, що міністерство з питань тимчасово окупованих територій спільно з міністерством екології створили спеціальну робочу групу, яка оцінює можливі ризики настання екологічного лиха.

"Сьогодні ми можемо констатувати, що все до того і йде (до екологічного лиха)", – сказав заступник міністра.

У той же час, за словами Гримчака, уряд виділяє додаткові кошти, щоб відкачувати воду з шахт, розташованих в "сірій зоні".

"Що стосується контрольованої території, то на сьогодні уряд виділяє додаткові кошти, щоб відкачувати воду з шахт, розташованих між контрольованою та неконтрольованою територією, щоб запобігти затопленню шахт, які працюють на нашій території", – зазначив він.

Нагадаємо, що в понеділок, 6 листопада, ТОВ "Луганське енергетичне об'єднання" знеструмило Петровську насосну станцію Попаснянського водоканалу, яка забезпечує водою мешканців окупованої проросійськими бойовиками території Луганської області, зокрема, Луганська.

за Причиною знеструмлення став борг водоканалу перед "ЛЕО", який станом на 6 листопада становить майже 157 млн грн.

При цьому борг сформувався саме за рахунок заборгованостей терористів "ЛНР", так як 90% води, що видобувається водоканалом, поставляється на непідконтрольну Києву територію.