У "нормандському форматі" немає концепту та консенсусу щодо миротворців в ОРДЛО - Зеркаль

14 червня 00:46

Відсутність концепту миротворчої операції безпосередньо пов'язана з відсутністю консенсусу з цього питання.

 

На переговорах у рамках "нормандського формату" за участю України, Німеччини, Франції і Росії консенсус і єдина концепція щодо розгортання миротворчих сил ООН на Донбасі відсутні, розповіла заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль в ефірі "5 каналу".

"Для того, щоб знайти якісь компроміси, треба спочатку мати якийсь концепт. Можна говорити щодо різних стадій, щодо різного персоналу, щодо усього іншого, якщо у вас є концепт того, що ви хочете досягти і домовленість між сторонами про досягнення цілей цього концепту. Концепту немає", - заявила дипломат.

Як Зеркаль зазначила, відсутність концепту миротворчої операції безпосередньо пов'язана з відсутністю консенсусу з цього питання.

"Концепту "нормандському форматі" з миротворчої місії немає, звичайно, тому що немає і консенсусу... Лавров продовжує грати у гру, в те, що миротворці потрібні для супроводу СММ ОБСЄ, при тому, що мова йде тільки супроводжувати там, де їм будуть дозволяти ці місцеві "авторитети" (проросійські терористи - ред.)", - заявила Зеркаль.

За її словами, позиція російської сторони про необхідність миротворчих сил для супроводу спостерігачів ОБСЄ є кроком назад.

Нагадаємо, у Берліні пройшла зустріч міністрів закордонних справ країн "Нормандської четвірки". На засіданні, яке розпочалося ввечері в понеділок, 11 червня, керівники МЗС України, Франції, Німеччини і Росії вперше обговорили розміщення міжнародного миротворчого контингенту ООН в ОРДЛО. У порядку денному також були питання безпеки й звільнення українських заручників у ОРДЛО і політв'язнів, яких утримують на території РФ та в анексованому Криму.

Попередні переговори міністрів закордонних справ України, Німеччини, Франції та Росії відбулися 18 лютого 2017 року. 24 березня 2017 року зустріч представників міністерств закордонних справ "Нормандської четвірки" в Парижі пройшла без участі Росії.

Детальніше про перебіг Мінського процесу читайте у статті Сергія Рахманіна "Неоголошена війна" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".