У "Нафтогазі" озвучили різні сценарії газових переговорів

11 вересня 20:50

Один з них несе сильні збитки для України, інший дозволяє зберегти транзит, але тут потрібно умовити Європу.

 

Україна з 1 січня 2020 року може залишитися без транзиту російського газу, що завдасть сильного удару українській економіці – однак є й інший шлях вирішення цієї проблеми, заявив 11 вересня виконавчий директор НАК "Нафтогаз" Юрій Вітренко під час конференції Naftogaz-Gazprom: Energy Security, Gas Transit and European Integration, передає УНН.

"Як ви знаєте, "Нафтогаз" має контракт з "Газпромом" щодо транзиту російського газу до Європи, і цей контракт закінчується через кілька місяців. Один з можливих, якщо не базовий, сценаріїв – що у нас не буде транзиту з 1 січня 2020 року. Це буде означати, що українська економіка втратить 3-4% ВВП. Це також означає, що ми, можливо, отримаємо питання безпеки газопостачання до України – простіше кажучи, просто брак газу в Україні. Це також означає, що для деяких європейських партнерів Україна стане менш важливою, тому що газ, призначений для європейського ринку, не зможе проходити через Україну", – підкреслив він.

Однак, на думку Вітренко, є й інший сценарій контракту на транзит – але зовсім не з Росією.

"Але є й інший сценарій: що транзит продовжиться, що буде підписаний більш ніж один контракт на транзит, який розпочнеться з 1 січня 2020 року, наприклад, з європейськими компаніями, які будуть купувати російський газ на російсько-українському кордоні, які дозволять Україні не тільки процвітати економічно, але і посилять певний рівень інтеграції з ринком ЄС. І стануть важливим каталізатором для реформ в Україні", – зазначив він.

Нагадаємо, нещодавно заступник голови Єврокомісії Марош Шефчович підтвердив інформацію, що тристоронні консультації України, Росії та Єврокомісії з транзиту російського газу відбудуться в Брюсселі 19 вересня.

Зазначимо, що одним з головних на переговорах залишається питання про те, хто буде брати участь у переговорах з української сторони. На попередніх переговорах Україну представляв міністр закордонних справ Павло Клімкін. Російська сторона наполягала, що вести переговори по газу повинен міністр енергетики України.