У МЗС закликали РФ негайно звільнити голодуючого політв'язня Чапуха

20 вересня 19:14

Відмова окупаційної адміністрації у наданні кримськотатарському активісту медичної допомоги є черговим свідченням тортур, зазначили у МЗС.

 

МЗС України висловлює глибоку стурбованість у зв'язку зі значним погіршенням стану здоров'я голодуючого громадянина України Асана Чапуха, який незаконно ув'язнений за політичними мотивами в окупованому Криму. Відмова російської окупаційної адміністрації у наданні Чапуху медичної допомоги є черговим свідченням тортур, зазначає прес-служба відомства.

"Висловлюємо категоричний протест проти дій російського окупаційного режиму, який продовжує посилювати репресії та ігнорувати свої зобов'язання як держави-окупанта. Вимагаємо від Кремлівського режиму негайно звільнити Асана Чапуха та інших понад 70 громадян України, що незаконно переслідуються на території Росії та в окупованому нею Криму", - йдеться у повідомленні.

Сьогодні уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що здоров'я Асана Чапуха, який утримується в слідчому ізоляторі Сімферополя, погіршується. На даний час він знаходиться майже в критичному стані.

Раніше Асан Чапух під час судового засідання щодо продовження запобіжного заходу заявив про те, що оголосить безстрокове голодування з 15 вересня, якщо його не переведуть під домашній арешт або не нададуть кваліфіковану медичну допомогу. Чапух також повідомив про те, що пережив у в'язниці мікроінсульт і його стан постійно погіршується.

Читайте також: Слідком РФ відмовився відкрити справу за фактом загибелі Веджіє Кашка - адвокат

Нагадаємо, що 23 листопада 2017 року в окупованому Сімферополі після чергових затримань кримських татар померла ветеран кримськотатарського руху Веджіє Кашка. 82-річній жінці стало погано під час затримання. Того дня були затримані Бекір Дегерменджи, Куртсеіт Абдуллаєв, Асан Чапух, Руслан Трубач та Кязім Аметов. Їх звинуватили у "вимаганні грошей у громадянина Туреччини".