У МЗС уточнили кількість затриманих українських моряків у Греції

08 лютого 14:12

Заарештованих за перевезення нелегальних мігрантів не 200, а 120, хоча це і не робить проблему менш гострою, заявив Павло Клімкін.

 

У Греції за перевезення нелегальних мігрантів затримали 120 українців, не 200 як повідомлялося раніше, пише міністр закордонних справ Павло Клімкін у колонці для "Європейської правди".

"Українські моряки перевозять нелегальних мігрантів і отримують за це покарання у Греції... Хочу уточнити, що таких заарештованих не 200, а 120, хоча це і не робить проблему менш гострою", - зазначив міністр.

За його словами, українське посольство і консульські працівники тримають на контролі справу кожного заарештованого чи засудженого українця, з кожним підтримують особистий або телефонний контакт.

"Українські дипломати завжди допомагали і будуть допомагати кожному українському громадянину, який потрапив в біду за кордоном, навіть якщо він скоїв тяжкий злочин. А перевезення нелегалів з точки зору грецької юстиції належить саме до категорії тяжких злочинів, так само, як контрабанда наркотиків і зброї", - зазначає Клімкін.

Бесіди українських консулів з заарештованими свідчать, за словами міністра, що абсолютна більшість свідомо йшла на злочин і розуміла, що має справу з міжнародною мафією.

"Це підтверджує і те, що жоден з них не наважився повідомити, де, як і хто втягнув його у злочинну діяльність і як функціонує мережа переправлення мігрантів", - зазначив очільник МЗС.

"Хочу окремо застерегти потенційних правопорушників: співпраця з мафією обов'язково приведе вас до катастрофи. Мафія використовує вас і в кінці кінців здасть, розраховувати на її допомогу в біді безглуздо", - додав Клімкін.

Він також підкреслив, що співробітники посольства роблять все можливе, щоб пом'якшити вироки, але розраховувати на особливу поблажливість грецького правосуддя не варто. Вироки, за словами міністра, бувають дуже суворими, нерідко і до 25 років.

Раніше представник Уповноваженого з прав людини Верховної Ради Михайло Чаплига заявив про те, що близько 200 українських моряків перебувають у в'язницях Греції за звинуваченням у перевезенні нелегальних мігрантів та незаконному перетині кордону.