У МЗС України відібрали політику на ключових зовнішньополітичних напрямках

15 сiчня 16:22

Нова структура МЗС роздроблена і відсутні кілька ключових підрозділів.

 

Нова структура Міністерства закордонних справ України надміру роздроблена. Департамент секретаріату міністра розділили на відділ патронатної служби з 5 осіб і управління організаційного забезпечення діяльності керівництва міністерства з 29 осіб, а департамент Америки - на відділ США і Канади, відділ Латинської Америки та Карибського басейну, де будуть працювати з 9 осіб, пише у своїй статті оглядач відділу міжнародної політики DT.UA Володимир Кравченко.

По-друге, у структурі МЗС відсутні кілька ключових підрозділів. Твитнуть Поделиться

"Зокрема тих, що спеціально займаються Китаєм, Індією, Бразилією або СНД. Це, щонайменше, дивно. Як і те, що в штатах департаменту країн Близького Сходу і Африки та департаменту країн Азійсько-Тихоокеанського регіону передбачено лише по 22 співробітники, а у відділі Латинської Америки та Карибського басейну - 9", - додає Кравченко.

Цікаво, той, хто візував документ, на карту дивився? На ці три підрозділи припадає понад півтори сотні країн! Твитнуть Поделиться

"А хіба можна одному дипломатові ефективно вести три-чотири держави в таких непростих регіонах? Заводити контакти, відстежувати ситуацію, розбиратися в нюансах кланових відносин, лобіювати інтереси українських виробників товарів та послуг, шукати інвесторів? Тоді як навіть не в усіх країнах є посольства", - продовжує оглядач.

Автор підкреслює, що при таких розкладах буде діяти принцип "прицьомок". А адже в Азійсько-тихоокеанському, африканському і латиноамериканському регіонах знаходяться й економічно потужні держави, і потенційні ринки збуту української продукції.

"Економізація зовнішньополітичної діяльності - гостро необхідна функція для країни з негативним торговельним балансом", - підкреслює Кравченко.

Економізація — це те, що залишається МЗС, бо політику на ключових зовнішньополітичних напрямах у нього відібрали. Твитнуть Поделиться

Детальніше про нинішню реформу Міністерства закордонних справ України читайте в статті Володимира Кравченка "МЗС з обмеженою відповідальністю" для видання "Дзеркало тижня. Україна".

Українська дипломатія має кілька проблем, причини яких цілком очевидні, і які піддаються вирішенню протягом наступного року. Детальніше читайте в статті Надзвичайного і Повноважного посла України Андрія Веселовського "Як позбутися "прицьомок" в українській дипслужбі" для спецпроєкту "Зе!повіт".