У МЗС обурені угодами з нерухомістю в ОРДЛО за участі російських дипломатів

28 листопада 14:47

Посольство Росії в Києві проводить операції з нерухомістю в окупованому Донбасі в обхід українського законодавства.

 

У Міністерстві закордонних справ України висловили обурення фактами угод з нерухомістю в ОРДЛО за участі російських дипломатів, йдеться в коментарі, яке отримало видання "Українська правда".

У заяві сказано про те, що відомство обурене виявленими фактами вчинення консулами дипустанов Росії на території України нотаріальних дій стосовно українців, а саме – засвідчення довіреностей на право користування та відчуження майна на тимчасово окупованих територіях Донбасу.

Як підкреслили в МЗС, такі дії є грубим порушенням законодавства України та Віденської конвенції про консульські відносини.

Відповідно до українського закону "Про нотаріат", вчинення нотаріальних дій на території України покладається на державного чи приватного нотаріусів.

"Але в жодному разі не на консульських посадових осіб. А відповідно до Віденської конвенції про консульські відносини, консул зобов'язаний дотримуватися законодавства країни перебування", – зазначають дипломати.

У заяві також йдеться про те, що ці факти є ще одним доказом управління з боку РФ процесом життєдіяльності на окупованих територіях Донецької і Луганської областей.

МЗС аналізує виявлені факти та за результатами їх аналізу будуть вжиті заходи реагування згідно з дипломатичною практикою.

Раніше журналісти ТСН повідомили про те, що посольство Росії в Києві проводить операції з нерухомістю в окупованому Донбасі. Так, в обхід українського законодавства та міжнародних угод росіяни оформляють документи на житло на підконтрольній території Україні.

У Міністерстві юстиції України попереджають, що угоди, укладені в зоні АТО на підставі таких документів, не будуть визнані українським законодавством.