У МВС заявили про підготовлену групу деокупації Донбасу

09 серпня 16:13

Міністерство внутрішніх справ також розробляє стратегію комунікації з жителями ОРДЛО.

 

Радник міністра внутрішніх справ Україні Іван Варченко заявив про те, що наразі розробляють план з відновлення публічної безпеки та порядку в окремих районах Донецької та Луганської областей. В рамках відповідної стратегії вже підготували 800 поліцейських, які візьмуть участь у деокупації ОРДЛО.

Як зазначили у Нацполіції, правоохоронців підготували за спеціально розробленою навчальною програмою. У подальшому їх задіють до відновлення державного суверенітету на території ОРДЛО.

"Комплексні тренування пройшли спільно з працівниками Нацгвардії, рятувальної та прикордонної служб. Правоохоронці вивчили міжнародні практики миротворчих місій. Також ретельно вивчається ситуація на тимчасово окупованій території: соціально-економічна ситуація, настрої людей, можливість повернення бізнесу", - зазначили у пресслужбі Нацполіції.

Так, у деокупованих районах Донбасу планують створити 16 відділів та відділень поліції. Головним завданням правоохоронців стане забезпечення безпеки громадян та публічного порядку.

В рамках плану з деокупації однією з головних тем стала протидія інформаційній агресії Росії та стратегія комунікації з жителями ОРДЛО, які тривалий час перебували під психологічним впливом окупантів.

"Донецька область серйозно та глибоко відпрацьовує план з відновлення публічної безпеки та порядку в окремих районах Донецької та Луганської областей. Країна не стане успішною, якщо ми забудемо про наших громадян по той бік лінії розмежування. Сьогодні ми маємо змістовну основу для деокупації та реінтеграції жителів тимчасово окупованої території в український простір", - зазначив Іван Варченко.

Раніше голова МВС Арсен Аваков оприлюднив новий формат місії, яка називається "Механізмом малих кроків" і потребує підтримки світової громадськості.

Стратегія передбачає створення демілітаризованої зони безпеки на окремій ділянці окупованих територій. Державна прикордонна служба України за підтримки спеціальної міжнародної миротворчої місії повинна взяти цю ділянку і його кордону під контроль. Правопорядок, зазначив міністр, повинен забезпечуватися силами Національної поліції, Національної гвардії та моніторингової місії.

Аваков прогнозує, що процес деокупації перших двох ділянок може тривати від шести до восьми місяців. При цьому Аваков озвучив шість пунктів, за якими компроміси неможливі.