У МВС розпочалася кампанія з підготовки деокупаційних заходів у Донбасі

17 травня 21:28

У реалізації плану деокупації українській стороні може допомогти досвід різних країн світу, зокрема Хорватії.

 

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков дав старт кампанії підготовки заходів до повернення тимчасово окупованих територій Донбасу, заявив державний секретар Міністерства внутрішніх справ Олексій Тахтай на зустрічі з першим заступником начальника Національної поліції В'ячеславом Аброськиным та надзвичайним і повноважним послом Республіки Хорватія в Україні Томіславом Відошевичем, повідомляє департамент комунікації Національної поліції України.

Зокрема, Тахтай зазначив, що Аваков вже почав підготовку заходів до деокупації тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. В реалізації цього плану українській стороні може допомогти досвід різних країн світу, зокрема Хорватії.

"Одне з глобальних політичних рішень, яке сьогодні розглядається, - "перемога маленькими кроками". За цим варіантом повертати нашу територію ми будемо поетапно", - зазначив державний секретар МВС.

За його словами, зараз відомство переходить до практичної площини реалізації плану. При цьому на нинішньому етапі важливо отримувати інформацію та мати підтримку міжнародних партнерів.

Тахтай додав, що в реалізації практичної частини плану будуть брати участь усі служби, що підпорядковані МВС. Однак основний блок роботи буде покладено саме на Національну поліцію.

Посол Хорватії в Україні додав, що в цьому процесі важливу роль має відігравати співпраця із населенням.

"Дуже важливим чинником є встановлення довіри людей. З нашого досвіду найбільша довіра має бути до поліції. Саме в поліції люди бачили гарантію стабільності і безпеки. Що стосується нас - ми повністю відкриті до співпраці в процесі мирної реінтеграції Донбасу", - зазначив Видошевич.

У свою чергу, Аброськін повідомив, що Національна поліція вже почала підготовку до виконання плану МВС щодо повернення тимчасово окупованих територій Донбасу.

"Ми готові працювати над реалізацією цього плану і розраховуємо на підтримку наших міжнародних партнерів. Працювати буде кожен підрозділ. На тимчасово окупованій території живуть наші громадяни. Вони чекають нашого повернення і потребують захисту", - підкреслив перший заступник голови Нацполиции.

Нагадаємо, 10 травня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що план заходів з підготовки МВС до відновлення державного суверенітету на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей буде розроблено протягом найближчих місяців.

Також у квітні глава МВС Арсен Аваков озвучив план "покрокової" деокупації Донбасу з участю миротворчого контингенту ООН. Раніше він заявляв, що підрозділи МВС готуються до деокупації Донбасу. За його словами, звільнення окупованої території nf відновлення контролю над кордоном планується як поліцейська, а не выйськова операція.

30 квітня в Україні офіційно завершилося антитерористична операція й стартувала операція Об'єднаних сил звідсічі російській агресії.

16 березня президент України Петро Порошенко призначив генерал-лейтенанта Сергія Наєва командувачем Об'єднаних сил.

20 лютого Порошенко підписав закон "Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях".

Про положення нового закону про деокупацію/реінтеграцію Донбасу читайте у матеріалі Олександра Пунтуса "Воювати по-новому" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".