У МВС нелегальну міграцію назвали загрозою держбезпеці України

15 серпня 14:51

Масовий приток нелегальних мігрантів є критичним, заявив Сергій Яровий.

 

Проблема нелегальної міграції загрожує державній безпеці, заявив сьогодні, 15 серпня, перший заступник міністра внутрішніх справ Сергій Яровий. Як передає прес-служба МВС, в період із 26 липня до 31 серпня на території держави організовано проведення профілактичних заходів під умовною назвою "Мігрант".

"Результати профілактичного відпрацювання "Мігрант" показали, що проблема нелегалів нині дуже гостра у державі. Масовий приток нелегальних мігрантів є критичним, незабаром він становитиме загрозу державній безпеці", ‑ наголосив Яровий.

Повідомляється, що протягом двох тижнів було виявлено понад 1167 нелегальних мігрантів, відносно більшості прийняте рішення про примусове видворення з України.

Директор Департаменту в справах іноземців та осіб без громадянства Держміграційної служби Наталія Науменко зазначила, що тенденція нелегальної міграції до України не має прогнозованого зниження.

"Керівництво Державної міграційної служби розробляє план надзвичайних дій на випадок масового входу в Україну нелегальних мігрантів. Цей план буде найближчим часом представлений керівництву МВС", ‑ сказала вона.

Своєю чергою голова Нацполіції Сергій Князєв запевнив, що права нелегальних мігрантів не будуть порушені. "Мова йде про забезпечення публічного порядку всередині країни, що є нашим безпосереднім обов'язком. Нелегали не можуть впливати на криміногенну ситуацію", ‑ додав він. За його словами, поліцейські залучатимуться до патрулювання прикордонних територій для протидії нелегальній міграції.

У той же час перший заступник голови ДПСУ Василь Серватюк зауважив, що лише за минулу добу на державному кордоні затримали дві організовані групи нелегалів загальною кількістю семеро осіб. Він також повідомив, що російська сторона порушує міжнародні договори про реадмісію, оскільки не приймає нелегальних мігрантів, що прибувають з їхньої країни.

Раніше у ДПСУ повідомили, що на державному кордоні України спостерігається зростання кількості нелегальних мігрантів. Збільшення потоку "шукачів кращої долі" відмічається як на каналах легального, так і нелегального в'їзду. Вже у першому півріччі цього року зафіксовано збільшення виявлених нелегальних мігрантів на 22%.