У Муженка озвучили терміни переходу Генштабу на стандарти НАТО

13 лютого 21:30

Нове положення про Генштабі є перехідним, і вже розпочата робота з підготовки нового документа.

 

Структурне реформування Генерального штабу Збройних сил України згідно з новим положенням про Генштаб має бути здійснено протягом поточного року. У той же час, продовжується підготовка проекту положення, що має набрати чинності в 2021 році, повідомляє прес-служба Міноборони.

Затверджене в січні 2018 року положення є перехідним і розраховано на три роки, пояснив заступник начальника Головного управління оборонного планування Генштабу В'ячеслав Дем'яненко на брифінгу в Києві в середу, 13 лютого.

Він пояснив, що для розділення посади начальника Генштабу на дві нових необхідно внести зміни до 13 законів, семи президентських указів, семи актів Кабміну і низки наказів Міністерства оборони та Генштабу.

За словами Дем'яненка, частину структурних підрозділів Генштабу вже приведено у відповідність зі структурою, прийнятою в штабах НАТО. До кінця 2019 року аналогічні перетворення мають бути проведені у всьому Генштабі. Перетворення тривають по всій вертикалі органів військового управління, запевнив посадовець.

Нагадаємо, в грудні минулого року Верховна Рада прийняла в першому читанні поправки в закон "Про оборону України", включивши в нього поняття "військова стандартизація", "військовий стандарт", "стандарт НАТО", "стандарт у сфері оборони держави-члена НАТО", "орган військової стандартизації" та їх тлумачення.

У грудні 2016 року Генеральний штаб ЗСУ завершив розробку Державної програми розвитку Збройних сил України на період до 2020 року, що передбачає перехід української армії до повної взаємосумісності з силами НАТО.

У червні того ж року президент Петро Порошенко підписав Стратегічний оборонний бюлетень України – документ оборонного планування, розроблений з метою визначення основних напрямків реалізації воєнної політики України та розвитку сил оборони до кінця 2020 року, який передбачає курс на інтеграцію України до НАТО.

Документ передбачає, що до 2020 року в українській армії мають бути проведені заходи щодо безпеки інформації згідно зі стандартами НАТО і посилені можливості Збройних сил як суб'єкта системи кібербезпеки.

Детальніше про виклики, що стоять перед ЗСУ на шляху реформування, читайте в статті Юрія Бутусова "Армія-2019: 5 життєво важливих змін" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".