У Москві обшукують офіс адвокатів, які захищають кримськотатарських активістів

14 серпня 14:47

Адвокати "Правової ініціативи" захищають затриманих біля будівлі Верховного суду Росії кримських татар.

 

У Москві силовики проводять обшуки в офісі правозахисного проекту "Правова ініціатива", адвокати якої захищають кримськотатарських активістів, передає "Медиазона". Собственни до будівлі, де розташована правозахисна організація, стверджує, що обшуки проводять не в офісі "Правової ініціативи".

За словами прес-секретаря "Правової ініціативи" Ксенії Бабич, коли в офісі правозахисників прийшли силовики, там перебували кілька юристів. Співробітники ФСБ в супроводі бійців Собр показали юристам свої посвідчення, і сказали, що у них "постанова на обшук всього будинку". У співробітників "Правової ініціативи" відібрали телефони, сфотографували їх паспорти, і намагаються відкрити кабінет директора правозахисної організації.

У свою чергу власник приміщення повідомив правозахисникам, що обшукують нібито сусідньому офісі, який розташований з ними на одному поверсі і не відноситься до проекту.

Адвокати організації юридично допомагають затриманих біля будівлі Верховного суду Росії кримськотатарським активістам. Захисники Рустам Мацев і Ольга Гнезділова, коментуючи свою участь у захисті кримських татар, відзначили, що такі справи мають стратегічне значення.

"Ми вважаємо, що на сьогодні в Росії є серйозні проблеми з дотриманням права на свободу мирних зібрань і оскільки наш проект займається стратегічними позовами з використанням міжнародних механізмів, у тому числі в Європейському суді, ми вважали за потрібне взяти участь і довести справи кримських татар спільно з нашими колегами з Криму до розгляду в Європейському суді з прав людини, оскільки вважаємо що стосовно кримських татар як мінімум було допущено порушення ст. 11 Конвенції. У тому випадку, якщо в апеляції скасують рішення суду першої інстанції, то це могло б дати надію на здоровий і осмислений підхід у судовій системі до цієї порочної практики", - відзначили адвокати.

Щодо 14 адміністративних справах кримських татар адвокати встигли подати апеляційні скарги на рішення Таганського районного суду.

"Правова ініціатива" розпочала свою діяльність у 2000 році. Ця організація представляє в Європейському суді з прав людини родичів зниклих, позасудово страчених, постраждалих від катувань та несправедливого судового розгляду. В роботу правозахисників входять справи з Чечні, Інгушетії, Кабардино-Балкарії і Дагестану.

Нагадаємо, що 11 липня російська поліція затримала понад 50 осіб, які прийшли під будівлю Верховного суду РФ підтримати фігурантів першої бахчисарайської "справи Хізб ут-Тахрір". Цього дня суд розглядав апеляцію на вирок Зеврі Абсеітову, Ремзі Меметову, Рустему Абільтарову і Енверу Мамутову. Пізніше з управління поліції відпустили всіх затриманихкримськотатарських активістів.

6 серпня Міщанський суд Москви визнав винними трьох кримських татар в "порушенні публічного заходу встановленого порядку проведення зборів, мітингу, демонстрації, ходи або пікетування" з накладенням штрафу в 15 000 рублів (близько 6 тисяч грн).

Політично вмотивовану "справу Хізб ут-Тахрір" неодноразово засуджували міжнародні правозахисні організації, представницькі органи кримських татар і Міністерство закордонних справ України. Однак Росія продовжує переслідувати його фігурантів за нібито "тероризм і екстремізм".