У Московській духовній академії РПЦ заявили про заборону в'їзду в Україну її ректору

07 листопада 21:29

За словами самого Амвросія, офіційною причиною стала "неможливість підтвердити мету перебування на території України".

 

Ректору Московської духовної академії Російської православної церкви (РПЦ) архієпископу Верейському Амвросію (Єрмакову) заборонили в'їзд в Україну, повідомив у своєму Telegram-каналі голова Синодального відділу зі взаємин Церкви із суспільством та засобами масової інформації Володимир Легойда. Згодом заборону підтвердив сам ректор МДА.

"Сьогодні в Києві на паспортному контролі не пустили на Україну. Владика прилетів на актовий день Київської духовної академії (вищий богословський навчальний заклад УПЦ Московського патріархату - ред.), який тепер відбудеться без нього", - написав Легойда.

Своєю чергою архієпископ Амвросій повідомив про те, що прилетів у Київ для участі у богослужіннях дня пам'яті преподобного Нестора Літописця, але був затриманий в аеропорту "Жуляни".

"Мене затримали на пропускному пункті аеропорту "Київ" (Жуляни), провели у відділенні прикордонної служби співбесіду та відмовили у в'їзді на територію України", - пише він у своєму Telegram-каналі.

При цьому причину відмови у в'їзді в Україну Амвросій називає "надуманою".

"У папері, виданому мені прикордонниками, офіційно вказана відверто надумана причина: "не може підтвердити мету запланованного перебування на території України". Звичайно, у мене було при собі запрошення від ректора КДА єпископа Сильвестра, і моє проживання планувалося разом з іншими гостями в готелі Києво-Печерської Лаври", - додає Амвросій.

За його словами, співробітники Державної прикордонної служби України (ДПСУ) нібито відмовилися коментувати причину відмови у в'їзді й після відповідного роз'яснення. Офіційних коментарів ДПСУ наразі немає.

У контексті заборони на в'їзд в Україну священнослужитель обурився порівнянням священиків РПЦ з агентами російських спецслужб.

Він також згадав заяви президента України Петра Порошенка, що характеризують їх як елемент гібридної агресії РФ, і Вселенського патріарха Варфоломія, який закликає РПЦ не йти у розкол і визнати автокефалію Єдиної помісної церкви України.

"Сьогодні Петро Порошенко заявив, що священикам Російської православної церкви "нічого робити" в Україні, закликавши їх залишити країну... Для мене вся ця ситуація - ілюстрація "любові", про яку так багато говорить останнім часом Патріарх Варфоломій, ставлячи її у противагу діям "північних братів", тобто священнослужителів Російської православної церкви", - заявив він.

Як повідомлялося, 11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській помісній церкві. На Фанарі заявили про те, що процес надання Томосу триватиме. Синод також визнав недійсними анафеми, які РПЦ наклала на патріарха УПЦ КП Філарета та митрополита УАПЦ Макарія.

У відповідь Російська православна церква 15 жовтня офіційно оголосила про повне припинення євхаристійного спілкування з Константинопольським патріархатом. І склала список храмів у Туреччині та Греції, які не повинні відвідувати туристи з РФ.

У Константинополі повідомили про те, що продовжать перебувати у спілкуванні з РПЦ і "надалі згадуватимуть її у порядку, встановленому в диптиху".

Докладніше про надання Томосу українській церкві читайте у статті Катерини Щоткіної "Томос: усі гарантії, крім української ..." у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".