У МінТОТ розповіли, як зможуть проголосувати переселенці

30 сiчня 15:35

За словами заступника глави міністерства, жодних обмежень для жителів окупованих територій України і внутрішньо переміщених осіб не буде.

 

Мешканці тимчасово окупованих територій України, а також вимушені переселенці зможуть без проблем проголосувати на президентських та парламентських виборах, які відбудуться цього року, заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука. При цьому він пояснив процедуру голосування, для якої, зокрема, не потрібна довідка внутрішньо переміщених осіб.

"Що стосується виборчого процесу... Ті зміни, які зараз внесені Центральною виборчою комісією, щодо наданої можливості участі в загальнонаціональних виборчих процесах мешканцям, в тому числі, окупованих територій, свідчать про те, що тези, які зараз лунають від кумів Путіна про те, що влада не хоче чути жителів Донбасу і Криму... що влада не дає їм можливості голосувати, - все це відверта брехня", - заявив Тука під час прес-конференції в Києві.

Він зазначив, що українська влада не може відкрити виборчі дільниці на тимчасово окупованих територіях, але жителі цих регіонів все одно зможуть проголосувати на виборах. Тука пояснив процедуру такого голосування.

"По-перше, не треба ніякої довідки про те, що ти є тимчасово переміщені особою, тобто, зараз будь-який житель Донецької чи Луганської області, не дивлячись на те, чи є він зареєстрованим як переселенець, чи ні, може прийти і проголосувати. Йому для цього треба не пізніше ніж за п'ять днів до дати виборів прийти на виборчу дільницю і повідомити, мовляв, я, Іван Іванович Іванов, мешканець Донецька, буду 31 березня голосувати на виборчій дільниці такій-то м. Волноваха, наприклад. І в день виборів він повинен прийти в цю умовну школу в Волновасі і проголосувати", - пояснив Тука.

Він зазначив, що в питанні волевиявлення "ніяких обмежень ні для кого не існує".

Нагадаємо, президентська кампанія в Україні офіційно стартувала 31 грудня. Вибори глави держави призначені на 31 березня.

Станом на 29 січня, ЦВК зареєструвала 23 кандидатів у президенти: Ігоря Шевченка, Андрія Садового, Сергія Капліна, Віталія Скоцика і Валентина Наливайченка, а також Анатолія Гриценка, Євгенія Мураєва, Віталія Купрія, Ольгу Богомолець, Геннадія Балашова, Романа Насірова, Олександра Шевченка, Юрія Бойка, Юлію Тимошенко, Олега Ляшка, Олександра Вілкула, Дмитра Добродомова, Аркадія Корнацького, Олександра Мороза, Іллю Ківу, Руслана Кошулинського, Олександра Данилюка і Сергія Таруту.

Крім того, вже подали документи для реєстрації кандидатами в президенти шоумен Володимир Зеленський, екс-голова Служби безпеки України Ігор Смешко і народний депутат III, VI та VII скликань Інна Богословська. 29 січня президент Петро Порошенко заявив про наміри балотуватися на другий термін.

Про проблеми виборчого процесу і захист від зовнішнього впливу читайте у статті Олександра Данченка "Вибір на виборах" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".