У МінТОТ оновили дані щодо кількості загиблих й постраждалих від підриву на мінах

16 червня 14:51

За п'ять років війни на сході України жертвами підриву стали 977 мирних мешканців.

 

Майже 1000 мирних мешканців загинули і понад 1500 травмувались внаслідок підриву на мінах та вибухових пристроях за п'ять років російської агресії проти України, повідомив міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш.

"За період збройного конфлікту від мін та ВЗВ загинули щонайменше 977 цивільних осіб та 1528 – отримали поранення", - цитує чиновника прес-служба відомства.

За його словами, замінованими залишаються тисячі квадратних кілометрів українських територій, а обстріли з боку російсько-окупаційних військ не сприяють їх швидкому розмінуванню, роботи можуть тривати десятиліттями.

"З огляду на таку ситуацію, першочерговим і невідкладним завданням є здійснення заходів щодо попередження місцевого населення про забрудненні мінами території, маркування цих територій, проведення навчання, особливо для дітей та юнацтва в навчальних закладах", - зазначив Черниш.

На такі заходи у 2019 році виділено цільове державне фінансування у розмірі п'яти мільйонів гривень, розпорядником цих коштів є МінТОТ.

Кошти планують спрямувати на маркування територій, організацію інформаційних кампаній і навчання для дітей і дорослих, створення у 10 громадах поблизу лінії зіткнення координаційних груп з протимінної діяльності. Частину кошті планують витратити на надання допомоги постраждалим від вибухів мін та вибухонебезпечних предметів.

Як повідомлялося, 25 січня набув чинності закон "Про протимінну діяльність в Україні". Він визначає перелік об'єктів та суб'єктів протимінної діяльності, порядок їх створення й основи діяльності, вимоги до фахівців і джерела фінансування протимінної діяльності, а також статус територій, які потребують розмінування.

Згідно зі звітом Міжнародного руху за заборону протипіхотних мін, Україна входить до числа країн з високою смертністю від розриву протипіхотних мін. Через бойові дії схід України перетворюється на найбільш замінований регіон у світі. Докладніше про проблеми розмінування Донбасу читайте у матеріалі Алли Котляр ""Разом – проти мін"?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".