У МінТОТ назвали умову для ремонту моста у Станиці Луганській

11 липня 02:23

Поки окупанти не відведуть від мосту свої підрозділи, не може бути й мови про жоден ремонт.

 

Ремонт аварійного мосту у Станиці Луганській, який дозволяє підтримувати рух між українською територією і окупованими Росією районами Луганської області, можливий тільки після того, як російсько-терористичні війська відійдуть від неї на далеку відстань, заявив заступник міністра України з питань тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак, коментуючи заяву президента Володимира Зеленського щодо відновлення мосту, передає "Обозреватель".

"Лінія розмежування повинна проходити посередині моста. Але у 2019 році, прикриваючись людьми, які переходили міст, бойовики вийшли фактично на наш берег і там побудували укріплення. Навіть штурмувати ці укріплення було неможливо, тому що це єдиний перехід у Луганській області. Це створювало великі труднощі, зокрема з ремонтом мосту... Тема ремонту мосту обговорюється вже багато років. Але для того, щоб міст почати ремонтувати, потрібно, щоб протилежна окупаційна сторона відвела війська та демонтувала укріплення, які нагорі у них є. Якщо це станеться – тоді так. Сама по собі ідея ремонту давно обговорюється. Не знаю, хто б був проти", – пояснив Гримчак.

8 липня президент України Володимир Зеленський на прес-конференції за підсумками саміту Україна-ЄС заявив, що відновлення моста у Станиці Луганській почнеться через вісім днів. На думку президента, будівництву мосту не завадить навіть саботаж з боку бойовиків російсько-терористичних окупаційних військ, якщо ті вирішать не виконувати свою частину угоди.

Зазначимо, переговори щодо розведення сил у Станиці Луганській почалися ще у 2016 році, однак неодноразово зривалися через постійні обстріли з боку бойовиків "ЛНР".

5 червня поточного року Тристороння контактна група погодила чергову спробу розведення сил і засобів в районі Станиці Луганської з 10 червня. Однак бойовики вчергове зірвали розведення регулярними обстрілами.

27 червня Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ повідомила, що ЗСУ та бойовики випустили сигнальні ракети для позначення готовності обох сторін до розведення. Після цього команда СММ бачила, що військовослужбовці Збройних сил України і члени незаконних збройних формувань залишили свої крайні передові позиції і вийшли з ділянки розведення разом з озброєнням.

Своєю чергою російсько-окупаційні війська відвели свої підрозділи з ділянки розведення сил сторін бойових дій тільки 1 липня. До цього окупанти продовжували порушувати досягнуті домовленості і тримали гарнізон на блокпосту біля Станиці Луганської.