У Луганську поширюють листівки із закликами до об'єднання з "ДНР" – Клименко

25 листопада 16:11

Таке об'єднання буде грубим порушенням мінських угод, вважає заступник голови Луганської військово-цивільної адміністрації.

 

В окупованому Луганську поширюють листівки із закликами до об'єднання з "ДНР", повідомив заступник голови Луганської військово-цивільної адміністрації Юрій Клименко в ефірі телеканалу "112 Україна".

"За нашими даними, на території Луганська поширюють листівки з текстом, що потрібно об'єднатися в єдину "республіку", – сказав він.

За припущенням Клименка, таким чином жителів ОРДЛО готують до об'єднання "республік".

"Людей потихеньку готують до такого об'єднання. Наступним кроком буде поширення таких закликів у ЗМІ на окупованих територіях", – сказав заступник голови ВЦА.

Він переконаний, що від цього Кремль отримає вигоду, оскільки зараз на територіях "ДНР" і "ЛНР" розрізняються вектори.

"На окупованій території Луганської області не виключають об'єднання з Україною, тоді як у Донецькій – категорично проти цього", – зазначив Клименко.

Він також додав, що таке об'єднання буде грубим порушенням мінських угод, тому формат переговорів доведеться міняти.

Крім того, Клименко прокоментував кадрові перестановки в ОРЛО. Відставку ватажка "ЛНР" Ігоря Плотницького та призначення замість нього Леоніда Пасічника він називає зміною векторів впливу.

"Це зміна векторів впливу. Плотницький вважав себе людиною Суркова, Пасічник - це представник ФСБ РФ. Керувати територіями ОРЛО будуть представники ФСБ РФ через Пасічника", – зазначив заступник голови Луганської ВЦА.

Клименко нагадав про те, що Пасічник до 2014 року працював в СБУ, де координував підрозділ з протидії контрабанді.

"Відомо, що він тоді підтримував як офіційні, так і неофіційні стосунки з представниками ФСБ. Саме в ті часи він і потрапив у поле зору російських спецслужб і був завербований", – сказав чиновник.

На сьогодні, за словами Клименка, проти Пасічника відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 109 КК (дії, вчинені з метою захоплення державної влади).

Нагадаємо, вранці у вівторок, 21 листопада, центр окупованого Луганська оточили озброєні бойовики без розпізнавальних знаків, а під "управління МВС" підігнали БТР. Звільнений "міністр" Ігор Корнет забарикадувався в будинку разом з лояльним йому колишнім спецпідрозділом "Беркут".

Спостерігачі ОБСЄ зафіксували прибуття в Луганськ військової техніки і бойовиків.

Пізніше повідомлялося, що автомобільний кортеж, в якому знаходилися ватажок "ЛНР" Ігор Плотницький, керівник "адміністрації" Ірина Тейцман, глава "ДТРК ЛНР" Анастасія Шуркаєва і низка інших осіб, виїхав з окупованого Луганська до Росії. Незабаром ватажка "ЛНР" помітили в Москві.

Наступного дня в ОРЛО заявили про відставку Плотницького "за станом здоров'я" та призначення "головою ЛНР" так званого "міністра держбезпеки", екс-полковника СБУ Леоніда Пасічника.

Детальніше про "переворот" в ОРЛО читайте в матеріалі Єгора Фірсова "Битва "титаніків" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".