У Криму зафіксовано ще один потужний хімічний викид

15 вересня 07:30

У селі Перекоп перевищення середньодобової норми вмісту хімічних речовин у повітрі перевищено у дев'ять разів.

 

На півночі окупованого Криму місцева російська "влада" повідомила, що знову зафіксувала перевищення гранично допустимої концентрації шкідливих речовин у повітрі, повідомляють росЗМІ із посиланням на "голову" місцевої організації "Росспоживнагляд".

За словами чиновниці, у порівнянні з початком тижня ситуація сильно погіршилася.

"Ми зареєстрували перевищення гранично допустимих концентрацій по хлористому водню і сернистому ангидриду. Цифри перевищують фоновий рівень. Перевищення гранично допустимих концентрацій по хлористому водню у нас зареєстровано у селі Перекоп, це найближча точка до кислотонакопичувача. Перевищення середньодобової концентрації відзначається у дев'ять разів", – заявила чиновниця.

При цьому вона запевнила, що здоров'ю жителів нібито нічого не загрожує.

Перші повідомлення про масштабні викиди в Армянську почали надходити 25 серпня (за даними ЗМІ, вперше вони були зафіксовані 23-24 серпня), однак їх наявність окупаційна "влада" півострова визнала лише 28-го. У суміжній Херсонській області також зафіксовано підвищений вміст в повітрі шкідливих хімречовин.

Як повідомляв "віце-прем'єр" окупаційного уряду Ігор Михайличенко, причиною викидів стали випаровування вмісту кислотонакопичувача на філії заводу "Титан" (перереєстрований "Кримський титан", пов'язаний з Дмитром Фірташем) через спеку і брак води. Дітей з Армянська евакуювали. У школах міста оголошені двотижневі канікули.

Своєю чергою розвідка Міноборони України заявила, що напередодні погіршення екологічної ситуації в Криму підрозділи Збройних сил РФ проводили стрільби в районах розташування відстійників відходів хімвиробництва титанового та содового заводів. Вони пошкодили зазначені об'єкти, що призвело до погіршення екологічної ситуації. Щоб уникнути відповідальності, окупанти поширили в ЗМІ неправдиву інформацію про аварію на заводі "Титан".

Детальніше про ситуацію в Армянську читайте в матеріалі DT.UA "Екологічна катастрофа в анексованому Криму: причини і наслідки".