У Криму заарештували всіх полонених українців

28 листопада 16:33

В анексованому Криму заарештували 24 військовополонених українця.

 

В анексованому Росією Криму за звинуваченням у "незаконному перетині кордону, скоєному групою осіб за попередньою змовою або організованому групою, або із застосуванням насильства чи з погрозою його застосування" заарештували всіх полонених українців, яких прикордонники РФ захопили в Азовському морі. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив журналіст Антон Наумлюк.

Таким чином, підконтрольні Росії "суди" Сімферополя та Керчі заарештували 24 полонених українця:

1. Володимира Варимеза;

2. Сергія Цибізова;

3. Андрія Оприска;

4. Віктора Беспальченка;

5. Юрія Будзила;

6. Володимира Терещенка;

7. Михайла Власюка;

8. Богдана Головаша;

9. Сергія Чулибу;

10. Владислава Костишина;

11. Сергія Попова;

12. Романа Мокряка;

13. Андрія Ейдера;

14. Андрія Артеменка;

15. Василя Сороку;

16. Андрія Драча;

17. Володимира Лісового;

18. В'ячеслав Зінченка;

19. Андрія Шевченка;

20. Юрія Без'язичного;

21. Євгенія Семидоцького;

22. Богдана Небилицю;

23. Дениса Гриценка;

24. Олега Мельничука.

Зазначимо, що жителі анексованого Криму і материкової частини України вже почали збирати допомогу для українських військовополонених. Адже в українських моряків при собі немає нічого, крім форми, в якій їх затримали. Також крім зарплати, яку нараховують українцям, юридично не передбачено виділення додаткового фінансового ресурсу, навіть на послуги адвоката. Незважаючи на це, захищати військових на громадських засадах зголосилися шість кримськотатарських адвокатів.

Читайте також: Мін'юст звернувся до ЄСПЛ щодо звільнення Росією українських полонених моряків

Україна вже заявила, що суд над українськими військовими не правомірний, оскільки захоплені є військовополоненими.

25 листопада російські прикордонники атакували і захопили два катери та рейдовий буксир Військово-морських Збройних сил України, які прямували з Одеси до Маріуполя. Поранення отримали шестеро українських моряків.

Командування ВМС ЗСУ підкреслює, що про перехід повідомлялося заздалегідь, відповідно до норм міжнародного права щодо забезпечення безпеки судноплавства. У ФСБ Росії стверджують, що ніяких повідомлень не отримували, і пояснюють агресію нібито "захистом держкордону".

Українські правоохоронці переходять на посилений режим несення служби, ЗСУ та СБУ приведені в повну бойову готовність, в море вийшли військові кораблі.

Увечері 26 листопада Рада проголосувала за введення воєнного стану терміном на 30 днів у 10 областях, а також у внутрішніх водах України в акваторії Азовського моря.