У Криму ще трьом особам "шиють" причетність до групи "Хізб ут-Тахрір"

11 сiчня 09:57

У будинках трьох кримських татар провели обшуки, нібито через те, що там збираються члени групи "Хізб ут-Тахрір".

 

В анексованому Росією Криму відбулися обшуки у трьох кримських татар Сервера Барієва, Ернеста Алієва і Османа Османова, повідомила на сторінці в Facebook громадська організація "Кримська солідарність". Обшуки провели нібито через те, що в будинках кримських татар збираються члени забороненої в Росії організації "Хізб ут-Тахрір".

"За попередньою інформацією активістів, в Криму в смт. Роздольне йдуть слідчі заходи в будинках кримських татар Ернеста Алієва і Сервера Барієва. Сервер Барієв - зубний технік. Ернест Алієв - будівельник. Обидва є щирими мусульманами", - йдеться в повідомленні.

Зазначено, що один з присутніх на обшуку представився співробітником Міністерства внутрішніх справ. Також були присутні поняті. Під час обшуків, нібито шукали заборонені предмети та літературу. У Ернеста Алієва оглянули також оргтехніку, але нічого забороненого не знайшли.

За підсумком обшуків в домоволодінні, яке у Барієва і Алієва одне на дві родини, зачитали постанову, згідно з якою в будинку збираються члени групи "Хізб ут-Тахрір". На території РФ група заборонена.

Окрім того, провели обшук у будинку кримського татарина Османа Османова, у якого також шукали нібито заборонені предмети та літературу. Після огляду оргтехніки нічого не знайшли. Як і під час двох попередніх обшуків нічого не вилучили.

"На даний момент невідомо, на підставі постанови слідчого або суду відбувалися дані заходи", - додали в "Кримській солідарності".

Нагадаємо, у травні 2016 року окупаційна "влада" Криму провела обшуки і затримання в будинках кримських татар Бахчисараю. Підставою для обшуків став пошук членів забороненої у РФ організації "Хізб ут-Тахрір".

Кримінальну справу стосовно трьох жителів Бахчисараю було порушено 11 травня по ч. 2 ст. 205.5 КК РФ ("участь у діяльності терористичної організації"). Стосовно ще одного громадянина - по ч. 1 ст. 205.5 КК РФ ("організація терористичної діяльності"). 12 травня Ремзі Меметов, Енвер Мамутов, Зеврі Абсеітов і Рустем Абільтаров були арештовані.

Зазначимо, що 11 жовтня 2017 року російські силовики знову провели в Бахчисараї низку обшуків і затримали 15 кримських татар. Шістьох з них окупанти підозрюють у зв'язках з організацією "Хізб ут-Тахрір". Це Марлен Асанов, Сейран Салієв, Тимур Ібрагімов, Сервер Зекір'яєв, Мемет Бєлялов і Ернес Аметов.

Політично мотивовану "справу Хізб ут-Тахрір" неодноразово засуджували міжнародні правозахисні організації, представницькі органи кримських татар і Міністерство закордонних справ України. Однак Росія продовжує переслідувати її фігурантів за нібито "тероризм і екстремізм".