У Криму привселюдно підтвердили, що анексією в 2014 році керував особисто Путін

17 березня 02:53

"Голова" окупаційного Криму несподівано наговорив про Путіна дані для Гааги.

 

Керівник окупаційної влади Криму Сергій Аксьонов розповів, що захоплення півострова сталося під особистим керівництвом президента РФ Володимира Путіна.

Про це Аксьонов заявив під час святкового заходу в честь 5-ї річниці анексії Криму, повідомляє "Громадське".

За його словами, Крим став частиною РФ" завдяки мужності його жителів і особисто Путіну.

"Упевнений, що все це сталося, звичайно, завдяки волі кримчан, мужності кримчан, тих, хто в 2014 році зробив свій історичний вибір, за підтримки всіх громадян РФ, за підтримки всіх органів влади РФ - законодавчої, виконавчої і, звісно, під керівництвом нашого президента, нашого лідера Володимира Володимировича Путіна", - розповів Аксенов.

"Ми вирішували питання цивілізаційного вибору. Ми хотіли бути разом з історичною батьківщиною - Росією. Ми не ставили умов і нічого не вимагали. Але нічого б не вийшло, якби наш президент Володимир Володимирович Путін особисто не керував цією операцією і не приймав особисто рішення, від яких залежали долі кримчан і севастопольців. Рішення президента врятували нам життя", - сказав глава" Криму.

"Насправді це була унікальна операція. Все сталося настільки швидко, зухвало і нахабно, що наші опоненти не встигли оговтатися", - додав він.

Справді, українцям знадобився деякий час, щоб зрозуміти, що ті, хто вчора називав себе "братами", зухвало і нахабно можуть відібрати частину території, грубо порушивши всі міжнародні договори, перекресливши одним махом всі роки спільного життя. Потрібен був час, щоб зрозуміти, що глава великої країни може серйозно вимовити такі слова: "І нехай спробує хтось із числа військовослужбовців стріляти у своїх людей, за якими ми будемо стояти позаду, не попереду, а позаду. Нехай вони спробують стріляти в жінок і дітей!" А він їх не тільки вимовив, але і слідував їм. І слідує досі.

Українська правда нагадала:

В лютому 2014 року, після зміни влади в Україні, у Криму з'явилися військові без розпізнавальних знаків, так звані "зелені чоловічки", які фактично захоплювали українські військові частини.

16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся визнаний світом "референдум" про статус півострова, за результатами якого Росія включила Крим до свого складу.

17 квітня президент РФ Володимир Путін вперше публічно визнав, що "зелені чоловічки" в Криму - це російські військові.

У червні 2018 року Путін відповів на питання про роль російських військ в анексії Криму, заявляючи, що вони "забезпечили проведення незалежних вільних виборів на півострові.

Росія досі не визнає присутності своїх військових на окупованому Донбасі.

Дипломат, юрист-міжнародник Максим Кононенко у своїй статті для DT.UA пише, що російська окупація Криму - це надовго. На його думку, щоб надовго не перетворилося на назавжди, Україна повинна протиставити російському агресору послідовну, системну та консолідовану політику невизнання, розраховану на далеку перспективу.

Докладніше про необхідність активізації зусиль у цьому напрямку читайте в статті Кононенка "П'ять років окупації Криму: в пошуках політики невизнання" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".