У Криму окупанти затримали учасників акції пам'яті про депортацію кримських татар

18 травня 03:43

Затримання розпочалися після провокації з боку чоловіка у цивільному.

 

Близько 20 осіб було затримано в окупованому Сімферополі під час акції до Дня пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Учасників події розвезли по різних РВВС, у тому числі п'ятьох у Центральне. Їх допитували та провели дактилоскопію, розповідає журналіст Антон Наумлюк на своїй сторінці у Facebook.

"В районі Ак-Мечеті затримано кілька десятків осіб, які брали участь в традиційній кримськотатарській акції "Запали вогник в своєму серці", - написав журналіст.

Він розповів із посиланням на одного із затриманих, що інцидент розпочався з провокації чоловіка в цивільному, який знімав усіх на камеру. Провокатор став закликати людей перекрити дорогу, всі кричали, після чого й почалися затримання.

Затриманим провели дактилоскопію, в тому числі стоп ніг, вилучали і перевіряли телефони, а також взяли зразки ДНК, однак жодних звинувачень учасникам акції не висунули.

Близько другої години ночі стало відомо, що всіх затриманих відпустили, окрім одного, якого звинувачують у "непокорі законним вимогам поліції".

Після анексії українського півострова кримські татари постійно зазнають утисків та переслідувань з боку окупаційної влади, зокрема, звичною практикою стало проведення обшуків у представників нацменшини та їх затримання, найчастіше за звинуваченнями в участі в екстремістських терорстичних організаціях.

Так, 26 квітня підконтрольні окупаційній "владі" Криму силовики провели на анексованому півострові масштабні обшуки. "Правоохоронці" прийшли з обшуками до будинків кримськотатарських підприємців та активістів Білогірська, а також провели "слідчі дії" в інших регіонах Криму.

Затриманого після обшуків бізнесмена Ресуля Веліляєва, якого вивезли з окупованого півострова і заарештували на два місяці, відправили до московського СІЗО "Лефортове". Федеральна служба безпеки Росії намагається звинуватити Веліляєва у "діяльності щодо існування екстремістських терористичних організацій".