У Константинополі підтвердили право надання автокефалії без узгодження з іншими церквами

03 вересня 01:19

Після консультація з єпископами з уього світу Константинопольський патріархат зможе визначитися з термінами видання Томосу для української церкви.

 

Архієрейський Собор Константинопольської церкви підтвердив її право надавати автокефалію помісним церквам без узгодження з іншими церквами, передає Hromadske.ua.

На Соборі, який проходить у Стамбулі з 1 по 3 вересня, розглядалося питання, чи уповноважена Константинопольська церква задовольняти прохання помісних церков про автокефалію без згоди інших церков. За результатами його обговорення єпископи дійшли ствердної відповіді.

"Так, Константинопольський патріархат може надавати автокефалію без будь-яких погоджень", - йдеться в рішенні Собору.

Головною темою Собору є питання автокефалії помісної православної церкви в Україні. Очікується, що після консультацій з єпископами зі всього світу патріарх Варфоломій зможе визначитися з термінами видання Томосу.

Нагадаємо, що 19 квітня Верховна Рада схвалила звернення до патріарха Варфоломія щодо надання Томосу про автокефалію православної церкви в Україні. Відмовилися підтримати звернення тільки колишні "регіонали" з фракції "Опоблок" та групи "Відродження".

22 квітня Синод Вселенського патріархату прийняв звернення президента України Петра Порошенка та предстоятелів українських православних церков про надання автокефалії і "вирішив тісно спілкуватися і координувати свої відносини з сестринськими православними церквами щодо цього питання".

Під час Хресної ходи у Києві 28 липня представник Його Святості Вселенського ПатріархаВарфоломія митрополит Галльський Еммануїл у виступі з нагоди 1030-річчя з дня хрещення Київської Русі-України зауважив, що: українська церква і її провідники мають право на своє місце серед церков.

31 серпня патріарх Константинопольський Варфоломій під час зустрічі з головою Російської православної церкви Кирилом поставив до відома останнього, що Константинополь має намір надати автокефалію української помісної церкви.

Очікується, що засідання синоду Вселенського патріархату, на якому можуть підписати Томос про надання українській православній церкві автокефалії, відбудеться 9-11 жовтня, хоча раніше він був запланований на вересень.

Детальніше про ймовірність надання автокефалії і боротьбу патріархів читайте в матеріалі Катерини Щоткіної "Святіший трикутник" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".