У колонії на Київщині помер в'язень: відкрито справу про лікарську недбалість

28 грудня 02:05

Прокуратура виявила численні порушення прав засуджених у тюремній лікарні.

 

У виправній колонії №35 в Білій Церкві помер ув'язнений. За даним фактом зареєстровано кримінальне провадження, повідомила прокуратура Київської області 27 грудня.

Білоцерківська місцева прокуратура встановила, що засуджений лікувався у тюремній лікарні - медичній частині №35 філії держустанови "Центр охорони здоров'я Державної кримінально-виконавчої служби України" у Києві та Київській області.

Перевірка виявила численні порушення прав ув'язнених. За даними слідства, поширеною практикою є вживання засудженими медикаментів без встановлення діагнозу і призначення лікаря, медичні огляди носять формальний характер або не проводяться взагалі. Крім того флюорографічне обстеження проходять не всі ув'язнені, хоча необхідне обладнання в медчастині є.

Прокуратура повідомила начальника тюремної лікарні про виявлені порушення і виписала постанову про їх усунення.

Кримінальне провадження зареєстровано за 1 ч. ст. 140 Кримінального кодексу (неналежне виконання медичним працівником своїх професійних обов'язків внаслідок недбалого до них ставлення, що спричинило тяжкі наслідки для хворого).

27 травня в "Південній виправній колонії № 51" в Одесі в'язні влаштували бунт, під час якого на території пенітенціарного закладу почалася пожежа. За даними поліції, під час бунту постраждали четверо працівників колонії.

Поліція відкрила кримінальне провадження за статтею 392 (дії, що дезорганізують роботу установ виконання покарань) Кримінального кодексу України.

Заступник голови Нацполіції В'ячеслав Аброськін заявив про те, що ув'язнені намагалися захопити адміністративну будівлю пенітенціарного закладу за вказівкою "злодіїв у законі".

ДБР побачило в діях співробітників колонії ознаки злочинної недбалості і зареєструвало кримінально виробництво ч. 2 ст. 367 КК.