У Києві збирають документи для екстрадиції Савченко з РФ до України - ЗМІ

05 квiтня 11:15

Україна всерйоз розглядає кілька варіантів звільнення захопленої і несправедливо засудженої російським судом української льотчиці.

 

Українська сторона збирає документи, необхідні для передачі Росією української льотчиці Надії Савченко з метою відбуття нею покарання на батьківщині, або для її обміну на тих чи інших заарештованих в Україні російських громадян.

Як повідомляють українські ЗМІ, посилаючись на власні джерела в українських силових структурах, в даний момент Міністерство Юстиції збирає необхідні документи для складання запиту про екстрадицію Савченко в Україну.

Ще один варіант звільнення Савченко полягає в тому, щоб обміняти її на заарештованих в Україні російських громадян, що підозрюються у вчиненні на території України низки тяжких злочинів. Подібний обмін, за словами джерела, може стосуватися сумно відомих бійців російського спецназу Євгена Єрофєєва і Олександра Александрова, заарештованих українськими силовиками в Донбасі. У цьому разі необхідні документи можуть бути відправлені в РФ дипломатичними каналами.

Як зазначають українські юристи, варіант видачі Савченко за процедурою передачі для проходження покарання на Батьківщині, передбачений Конвенцією про передачу засуджених осіб від 21 березня 1983 року, може бути ініційований у результаті запиту Міністерства Юстиції однієї з країн. Крім цього, юридично обґрунтованою може бути екстрадиція засудженої за особистим запитом до російської сторони.

Читайте також: США не є посередником в питанні про звільнення Савченка – дипломат

Як повідомлялося раніше, вирок щодо української льотчиціНадії Савченко, яка незаконно засуджена в Росії до 22 років тюремного ув'язнення, набув чинності. У відповідь на це, льотчиця оголосила про початок безстрокової сухої голодовки починаючи з 6 квітня.

22 березня російський суд визнав Савченко винною у вбивстві російських журналістів і в незаконному перетині кордону РФ. При цьому з української льотчиці зняли звинувачення в обстрілі мирних жителів. Савченко отримала 22 роки позбавлення волі (звинувачення просило 23 роки - за епізод "незаконний перетин кордону" суд призначив покарання у вигляді 30 тисяч рублів штрафу). В цілому українка повинна провести в колонії 20 років: скорочення терміну відбулося за рахунок знаходження Савченко під вартою з 30 червня 2014 року.