У Києві заарештований співробітник оборонного підприємства, що шпигував в інтересах Росії

05 липня 01:32

Співробітник одного з важливих державних підприємств оборонно-промислового комплексу був завербований офіцером ГРУ РФ у 2014 році.

 

У Києві Шевченківський районний суд за звинуваченням у шпигунстві заарештував співробітника підприємства оборонного комплексу України, який за винагороду передавав російським спецслужбам важливу інформацію оборонного значення, 4 липня повідомили у прес-службі Генеральної прокуратури України.

"Слідчим суддею Шевченківського районного суду міста Києва щодо підозрюваного застосовано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з одночасним визначенням застави у розмірі 1,7 млн грн", – йдеться у повідомленні.

Наголошується, що співробітник одного з важливих державних підприємств оборонно-промислового комплексу був завербований офіцером 316-го розвідувального центру Головного управління (колишнє ГРУ) Генерального штабу Збройних сил Російської Федерації в 2014 році; завданням новозавербованного агента були збір та передача інформації військового характеру.

"У подальшому вказаний громадянин України, на виконання завдань російської розвідки за грошову винагороду збирав і передавав інформацію щодо кількісного та якісного складу військової техніки Збройних Сил України, яка надходила на ремонт до державного оборонного підприємства, стану її боєготовності, комплектності, приналежності до конкретних військових частин та інші відомості військового характеру", – додали у ГПУ.

3 липня підозрюваного у шпигунстві затримали при спробі перетнути кордон України та Росії.

Нагадаємо, 3 липня обвинуваченому у шпигунстві на користь РФ екс-заступнику керівника протоколу прем'єр-міністра України Станіславу Єжову змінили запобіжний захід, його відправили під цілодобовий домашній арешт.

СБУ затримала перекладача прем'єр-міністра України Станіслава Єжова 20 грудня 2017 року. З тих пір він перебував під арештом. Проти Єжова відкрили провадження за статтею 111 Кримінального кодексу - державна зрада.

Як повідомили в СБУ, Єжов збирав інформацію про зарубіжні поїздки українського прем'єра за завданням Головного розвідувального управління Генштабу Збройних сил РФ. При цьому сам Володимир Гройсман заявив про те, що Єжов не мав доступу до державної таємниці.