У Києві за рекомендацією МЗС скасували спецпоказ фільму "Волинь"

17 жовтня 16:12

В українському дипломатичному відомстві вважають, що показувати в Києві польський фільм про "злочини українських націоналістів" – небезпечно.

 

За рекомендацією Міністерства закордонних справ України, в Києві скасували запланований на завтра, 18 жовтня, спеціальний показ фільму "Волинь" польського режисера Войцеха Смажовського.

Як повідомляє "Польське радіо", МЗС України направив до польського посольства в Києві лист, в якому рекомендував скасувати показ фільму "Волинь" у зв'язку з небезпекою даного заходу.

Спеціальний показ фільму "Волинь" був організований Польським інститутом у Києві. На презентацію стрічки в Київ повинен був прибути її режисер Войцех Смажовский, на показ запросили ряд українських політиків.

Наголошується, що прем'єра фільму, присвячена трагічним подіям на Волині в часи Другої світової війни, викликала в Україні ряд негативних відгуків.

22 липня Сейм Польщі вслід за Сенатом встановив 11 липня днем "пам'яті жертв геноциду, здійсненого українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої у 1939-1945 рр .. "

У відповідь на рішення Сенату та постанову Сейму Польщі, 8 вересня Верховна Рада ухвалила постанову, в якій засудила "односторонні дії Сенату і Сейму Республіки Польща, спрямовані на перегляд результатів співпраці, які були досягнуті під час конструктивного українсько-польського діалогу за останні десятиліття".

Нагадаємо, що найбільш резонансною подією польсько-українського протистояння у Другій світовій війні була Волинська трагедія (або, як кажуть поляки, Волинська різанина) - обопільні етнічні чистки, які вчинили Українська повстанська армія (УПА) та польська Армія Крайова (АК) за участю польських батальйонів шуцманшафта і радянських партизанів.

Детальніше про політику національної пам'яті в Польщі та Україні, законопроекти, що стосуються Волинської трагедії та можливі наслідки їх прийняття читайте в статті Володимира Кравченка "Тіні загиблих предків" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".